e3 konferencija otkazana zbog koronavirusa

Sajam videoigara E3 2020 neće se održati ove godine, tvrde višestruki izvori iz industrije igara. Službenu potvrdu te informacije još nemamo, ali je prilično očigledna te bi trebala biti objavljena tokom današnjeg dana, navodno u 17:30 po našem vremenu. Razlog odgode je, dakako, širenje zaraze koronavirusom, od kojeg je na području SAD-a do sada umrla 31 osoba, a zabilježeno je više od hiljadu slučajeva infekcije.

Navodno je vijest o otkazivanju sajma trebala biti objavljena još jučer, no prvo je organizator održao krizni sastanak nakon kojega je izlagačima na sajmu navodno zabranjeno da javno prenose informaciju o otkazivanju sajma. Uvijek alternativna izdavačka kuća Devolver Digital, koja je 2017. pokušala održati svoj E3 – na parkingu preko puta E3-a, očito nije poslušala organizatore sajma.

Dakle, nije još 100% sigurno, ali je samo pitanje vremena. Do planiranog datuma održavanja sajma ostala su tri mjeseca, a niko sa sigurnošću ne može garantovati da će situacija s koronavirusom u tom periodu postati bolja. Izlagači i učesnici sajma prisiljeni su rezervisati smještaj u Los Angelesu već sada i ne mogu dugo čekati dok se organizatori sajma premišljaju hoće li isti biti održan ili neće.

Potencijalna odgoda sajma vjerovatno nije u planu jer bi E3 onda uplovio u termine Comic Cona, Gamescoma i drugih sajmova. Uz to, nije samo koronavirus pogodovao otkazivanju – nedavno je producentska kuća zadužena za E3 2020 otkazala suradnju organizatorima, baš u godini kada je E3 trebao biti osvježen kao festival videoigara i gaming kulture, s influencerima i slavnim osobama.

Znači neće biti konferencija i svega toga?

Važno je naglasiti da u slučaju otkazivanja E3 sajma industrija igara gubi samo onaj fizički dio prisutnosti na sajmu – izlaganje igara i komunikaciju sa posjetiocima sajma, kojih bude oko 70 hiljada. Onaj ko ne ide na E3 sajam u ovom slučaju ne gubi ništa jer bi se konferencijski programi izdavača lako mogli prebaciti u digitalni oblik.

Izvor: hcl.hr

Komentari