30000 blokiranih piratskih sajtova

Policije čak 18 zemalja članica Europske unije, među kojima se našla i Hrvatska, u zajedničkoj su akciji s vanjskim partnerima, Eurojustom, Europolom te američkim Centrom za intelektualno vlasništvo, ukinule čak 30.506 internet domena putem kojih je distribuiran piratski sadržaj, te prodavana krivotvorena roba. Osim piratskih filmova, ileganog IPTV streaminga, muzike i softvera, kriminalci su putem ovih stranica prodavali i krivotvorene lijekove, elektronske uređaje, i druge “lažnjake”.

Osim gašenja više od 30 hiljada stranica koje su poslužile za distribuciju ilegalnog sadržaja, Europol i partneri zaplijenili su 26 hiljada komada raznih luksuznih odjevnih predmeta i parfema, te blokirali bankovne i druge online račune s preko 150.000 eura. Uhapšene su tri osobe osumnjičene za ilegalno trgovanje.

Istraga ovog slučaja dio je velike Europolove kampanje “In Our Sites” koja je lansirana 2014. godine, a bavi se primarno internet kriminalom.

Aktivnosti ove inicijative svake su godine sve intenzivnije i imaju podršku EUIPO-a, Kancelarije za intelektualno vlasništvo Europske unije. Njihovo istraživanje o piratstvu pokazalo je kako su trendovi u ilegalnom streamingu i “skidanju” filmova, muzike i TV sadržaja u Europi posljednjih godina negativni, no da piratstvo i dalje donosi veliku zaradu.

Izvor: bug.hr

Komentari