Evo sta za sad znamo o novoj verziji Androida

Android O radni je naziv nove verzije najpopularnijeg operativnog sistema za mobilne uređaje koji će biti dosupan na jesen, a Google je već omogućio odabranim developerima da ga testiraju i daju svoje mišljenje.

Iako je radni naziv nove verzije “O” ostaje da se vidi koji dezert će Google izabrati za ime kad zvanično i predstavi ovu verziju, a ono što već izdvajaju kao najbitnije poboljšanje jeste trajanje baterije.

Google sa verzijom O nastavlja da radi na kontroli pozadinskih procesa kod aplikacija kako bi smanjili njihov uticaj na trošenje baterije (jedna od stvari u kojoj iOS i dalje prednjači).

Prema riječima Dave Burke-a, potpredsjednika odjela za razvoj u Androidu, nova verzija donosi automatske limite na to šta aplikacije rade u pozadini i to u tri glavna segmenta – implicit broadcasts, background services i location updates.

Ono što se od developera trenutno očekuje jeste da testiraju na koji način ove restrikcije funkcionišu sa aplikacijama koji imaju malo liberalniji pristup procesima koji se odvijaju u pozadini.

Izmjene dolaze i u načinu predstavljanja notifikacija. Android je oduvijek po pitanju notifikacija prednjačio u odnosu na konkurenciju, a sa novom verzijom dolazi mogućnost da aplikacije grupišu notifikacije u kategorije koje se zovu kanali.

Iako su ovo prilično šture informacije pretpostavljamo da će korisnici imati priliku da odluče koju grupu notifikacija da primaju. Tako recimo sve promotivne notifikacije možete da grupišete i ugasite ih direktno u sistemu, bez pojedinačnog podešavanja za svaku aplikaciju. Takođe. moćete “snoozovati” notifikacije tako da vam se pojave kasnije, kao što je sad slučaj sa emailovima.

Od bitnijih unaprjeđenja koja su za sad poznata izdvajamo:

  • mod slika u slici kod gledanja videa
  • novi pop-up prozor koje aplikacije mogu koristiti umjesto sistemskih obavještenja
  • multi-display podrška za kontrolisanje aktivnosti na dodatnim ekranima
  • novi načini za podršku navigacije preko tastature (pretpostavljamo da se ovo odnosi na navigaciju kao što je ona pomoću tipki TAB ili strelica)
  • unaprjeđenja u Javi koja bi trebala znatno ubrzati kod koji pokreće aplikacije
  • opcija pood nazivom “Network Aware Networking” koja bi trebala omogućiti komunikaciju preko Wi-Fi čak i ako mreža nije konektovana na internet

Testiranje novog androida omogućeno je na desktop emulatorima te sledećim uređajima: Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL, Pixel C. Operativni sistem možete skinuti na oficijelnoj Android O Developer Preview stranici.

Komentari