Facebook video streaming BuzzFeed i Vox

Facebook je potpisao ugovore sa nekoliko popularnih medijskih kuća koji uključuju Vox Media, BuzzFeed, ATTN, Group Nine Media… koji će praviti emisije i video sadržaj za njihovu nadolazeću uslugu video streaminga najavljenu za kraj ljeta.

Mark Zuckerberg je nedavno spominjao kako je klasičan oblik televizijskih programa zastario i najavio novi pristup prikazivanja vijesti i zabavnih sadržaja preko njihove platforme, koji će ujedno otvoriti i jedan potpuno novi prostor za oglašavanje. Ova usluga, kako je ranije spominjano, biće bazirana na mjesečnoj pretplati.

Prema pisanju Reuters-a, iz Facebook-a su najavljena dva oblika video emisija koji će biti dostupni na njihovom video stream servisu – klasični oblik emisija, dužeine 20-30 minuta koje će Facebook naručivati od određenih medijskih kuća i imati potpuno vlasništvo nad materijalom, te kraće forme, 5-10 minuta, gdje će autori imati veću kreativnu slobodu i kod kojih Facebook neće zadržavati vlasništvo.

Ovom uslugom Facebook nastoji da postane konkurentan servisima kao što je YouTube Red ili Snapchat-ov Discovery, te klasičnim televizijskim mrežama. Kako bi obezbijedili što kvalitetniji i atraktiviniji sadržaj, Facebook je spreman platiti i do $250.000 za duži format emisija, te $10.000 do $35.000 za kraći format. Uz to, vlasnicima kraćih video sadržaja nudiće se i do 55% prihoda koji dolaze od oglasa tokom prikaza njihovih videa.

Za sada, kreiranje dužih video emisija rezervisano je za medijske kuće koje među folowerima imaju jako veliki procenat milenijalaca, a navodno su oglašivači pokazali ogromno interesovanje za novu uslugu, jer predstavlja odličnu platformu za plasiranje targetovanih oglasa mlađoj populaciji kojima će omiljene emisije i video sadržaji ovako biti dostupni konstantno i na svim uređajima.

Komentari