spinner blokiran od strane facebooka

Facebook je u potpunosti blokirao izraelsku firmu “Spinner” iz koje tvrde da mogu podsvjesno promijeniti ponašanje ljudi. Spinner naplaćuje naknadu za “podsvjesno uticanje” na ciljeve izlažući korisnike internet postovima “prerušenim u urednički sadržaj”. Ali Facebook se protivio start-upu koji koristi svoje usluge kako bi to postigao.

Tehnološki gigant zabranio je firmi i njenom šefu da iz bilo kojeg razloga koriste Facebook ili Instagram. Kao odgovor, suosnivač Spinnera i glavni operativni direktor Elliot Shefler rekao je za BBC da će nastaviti prodavati ciljane internetske kampanje i odbio je isključiti korištenje Facebooka u budućnosti.

Kršenje Facebook pravila

Spinner tvrdi da može “isprati” ljude da:

  • Prestanu pušiti
  • Smršaju
  • Predlažu brak
  • Češće iniciraju seks sa svojim partnerima
  • Razmisle o implantatima u grudima

Da bi to učinili, pokazuju desetine članaka o odabranom problemu koje će ciljati tokom nekoliko mjeseci putem interneta, uključujući njihove feedove na društvenim mrežama. Facebookova advokatska firma Perkins Coie upozorila je direktora Spinnera da obustavi aktivnosti na ovoj društvenoj mreži, a kao razlog se navodi kršenje pravila oglašavanja.

“Čini se da Spinner koristi lažne naloge i lažne Facebook stranice kako bi strateški bombardovao korisnike Facebooka reklamama. Ove aktivnosti krše Facebook uslove i reklamne politike. Facebook zahtijeva da odmah zaustavite ovu aktivnost.”, navodi se u pismu koja je kompanija Perkins Coie poslala direktoru Spinnera.

Komentari