Frame srpska firma u koju ulaze Microsoft

Frame, kompanija koja omogućava mnogim svjetskim organizacijama prebacivanje desktop aplikacija i softverskih alata u cloud, dobila je ove nedjelje novu investiciju vrijednu $16 miliona dolara. Među investitorima se nalazi i Microsoft, najveća softverska kompanija na svijetu.

Frame u Srbiji ima razvojne timove u Nišu i Beogradu sa više od 30 ljudi, a iskoristiće nova sredstva za zapošljavanje softverskih inženjera, kao i za proširenje prodaje i marketinga, naročito u Evropi i Aziji. Frame koristi cloud infrastrukturu Microsoft-a (Azure) i Amazon-a (AWS). Tokom posljednjih 5 godina, neke od najpoznatijih svjetskih firmi, kao što su Adobe, Autodesk, HP i Siemens, počele su da koriste Frame za distribuciju aplikacija preko cloud-a.

Nagraj Kashyap, jedan od potpredsjednika Microsoft-a, izjavio je da je impresioniran onim što je vidio u toku dosadašnje saradnje:

“Frame omogućava milionima Windows aplikacija, ali i stotinama miliona korisnika direktan put do pouzdanog i bezbjednog IT okruženja. Koristeći Microsoft-ov cloud, Frame nudi neprevaziđene mogućnosti firmama širom svijeta, zbog čega smo i odlučili da investiramo i da zajedno radimo na proširenju kapaciteta”.

Interesantno je da je Microsoft do sredine prošle godine pokušavao da razvije sopstveno rješenje pod imenom Azure Remote App. I pored praktično neograničenih resursa, projekat je završio neslavno, a Microsoft je najavio njegovo gašenje i fokusiranje na infrastrukturne usluge.

“Od samog početka kompanije, još kada je Frame bio samo ideja, pojedini komentari govorili su da je to samo neki remote desktop. Microsoft-ova investicija je dokaz da je problem koji rješavamo izuzetno težak i važan, i potvrda je sjajnog posla koji je naš tim uradio”, rekao je Nikola Božinović.

Mogućnosti za rast su velike. “Frame ima ogromnu šansu da potpuno zamijeni popularne tehnologije za remote desktop, koje su imale široku upotrebu u posljednjih 20 godina”, rekao je Salil Deshpande, vodeći investitor fonda Bain Capital Ventures, koje je takođe investirao u Frame.

“Frame je zadobio povjerenje vodećih softverskih firmi i prošao mnoge testove koji su potrebni da bi se proizvod koristio za osjetljive podatke, gdje je bezbjednost kritična i gdje se svaka greška skupo plaća. Frame je jedina kompanija koja je pokazala da zaista može da implementira virtuelne desktope na najvećoj skali”.

Velike kompanije i državne službe u Sjevernoj Americi i Evropi su počele da aktivno zamjenjuju svoje desktop računare proizvodima poput Frame-a, koji zahtijevaju jedino browser i internet konekciju.

Više o tome kako je došlo do saradnje srpske kompanije i Microsofta pročitajte u blogu Istoka Pavlovića. Takođe, Frame zapošljava nove stručnjake – Prijava je na ovom linku.

Komentari