stolice za gamere

Dok sa jedne strane imamo protivnike ovih modela, koji tvrde da je u pitanju samo šarena laža, sa druge strane su oni koji tvrde da su im gejmerske stolice pomogle i kod zdravstvenih problema.

Kritičari kažu da su stolice iste i da je ovdje samo pitanje lijenjih gejmera koji žele da opravdaju svoje višečasovno sjedenje. Pristalice kažu da stolice koriste iako nisu gejmeri jer žele da sačuvaju kičmu.

Ali da krenemo od početka.

gaming stolice

Prva gejmerska stolica se pojavila na tržištu sredinom Avgusta daleke 2006. godine. U pitanju je bila kompanija DXRacer koja je prvenstveno pravila sjedišta za luksuzne automobile.

Ja mislim da je prva gejming stolica bila inspirisana baš sjedištima koje je Logitech pravio za svoje tada preskupe volane (cijena jednog polovnog Yuga). Sjećam se da su u Srbiji postojala samo dva takva sjedišta i čitav set za vožnje sa ovim Logitech volanom i prva promocija je bila u Immo centru.

Ipak, iako su svima dali dobru ideju, ljudi iz kompanije Logitech nisu imali viziju (što se njima ne dešava često) da budu prvi koji će krenuti sa proizvodnjom stolica. Iskreno mislim, da im je sada već kasno da to urade jer je toliko dobrih igrača da će teško uspjeti da se izdvoje i dostignu kvalitet koji je poznat kada su u pitanju periferije.

Prve gaming stolice u Srbiji su bile jako lošeg kvaliteta što je realno i opravdavala niska cijena. Srbija spada u tržišta koja se zadovoljavaju formom a ne kvalitetom. Na žalost! Vjerovatno je prva stolica iz Kine bila ne namera već onaj potez kada uvoznici treba da popune kargo koji im dolazi pa onda uzimaju stvari koje će popuniti kutiju.

Kako su se igraonice razvijale u Srbiji, i pojedini vlasnici nisu žalili da potroše novac kako bi klijentima ponudili udobnos višesatnog igranja, tako su se pojavljivali sve kvalitetniji modeli. Čak smo prošle godine dobili i prve gejmerske stolice za školarce, kako za igranje, tako i za učenje.

Da li gejmerske stolice prave razliku?

Da, na položaj kičme. Jednostavno rečeno, bolje je kupiti gejmersku stolicu od obične stolice. Gejmerska stolica podržava pravilno sjedenje. Kada sjedite više sati gejmerska stolica podržava pravilan položaj kičme. Visok naslon daje potporu vratu a lumbalni jastučići obezbjeđuju osnovnu podršku.

Sada dolazimo do pitanja da li su gejmerske stolice bolje od kancelarijskih?

Da! Stolice napravljene za ljude koji igraju video igre su bolje od kancalarijskih u skoro svakom pogledu. I jedne i druge su dizajnirane za višesatno sjedenje ali gejmerske imaju više opcija za prilagođavanje osobi koja je koristi.

I izdržljivije su!

skiller stolica

I možete ih čak prilagoditi položaju za spavanje ukoliko duže ostanete na poslu i shvatite da vam se na isplati da idete kući. Neke su čak udobnije od kreveta.

Ja volim da pratim razna tržišta i da ih upoređujem sa našim ponudama. Vjerovali ili ne, prvih 10 u Americi i u Evropi nemaju iste brendove. Prvih 10 u Evropi i u Srbiji imaju samo dva ista brenda. Neko bi rekao da naši distributeri ne prate dešavanja ali je činjenica da mi velikim igračima nismo interesantni kao tržište. Količine koje se ovdje prodaju su mnogo manje.

A na šta treba obratiti pažnju kada kupujemo gejmersku stolicu?

Da je ergonomična! Komfornost treba da vam bude prioritet broj 1 kada planirate da kupite stolicu.

Da je kompatibilna! O da! Budite sigurni da ste izabrali najbolju opciju koja odgovara vašem gejmerskom setup-u.

Da ne zauzima previše prostora. Prenabudžene stolice nisu uvijek i najbolja opcija.

Gledajte da na tržištu nađete najbolju opciju kada je u pitanju odnos cijene i kvaliteta. Većina mojih prijatelja me pozove i pita da li da kupi taj i taj model jer je najjeftiniji. Poenta je da nekada i model koji je hiljadu ili dve hiljade dinara skuplji može biti neuporedivo kvalitetniji i dugotrajniji izbor.

Tehnologija izrade je bitna stavka jer nekada dodatak gaming u imenu modela ne daje mogućnost prilagođavanja ili jednostavno dugotrajnost proizvoda. Nisu svi materijali isti i nisu sve opcije iste.

Bitna je boja, bitan je možda i logo ali je svakako najbitnije da vam se zadnjica ne upali od lošeg materijala. Potrebno je da možete oprati stolicu kako se ne bi osećala na znoj. Dobro je da možete skinuti fleke ako ih napravite. I bitno je da je materijal dugotrajan. Ima stolica koje su popucale i poćele da se ljušte poslije par mjeseci korišćenja. Vama je potrebna stolica koju možete koristiti godinama.

Naslon za ruke nikako ne treba da postoji samo fore radi. Treba da vam bude udoban, prilagodljiv i da se ne osjećate neprijatno kada sjedite na stolici.

Izvor: ign.com

Komentari