google glass

Google Glass, pametni head-up ekran i kamera koja je trebala postati novi prenosivi računar, ipak nije mrtav! Zapravo je dobio posao, i to više njih. Druga iteracija Google Glass-a je testirana i “uposlena” u mnogim fabrikama kompanija poput Boeinga, GE i DHL-a u SAD. Sada nazvan Google Glass Enterprise Edition (EE), ovo je isti headset koji smo prvi put vidjeli u FCC podnesku u 2015. godini, pa zatim prošlog ljeta u ponudi na eBay-u.

Nadogradnja originalnog Glass-a u enterprise verziju podrazumijeva bolju kameru (sa rezolucijom nadograđenom sa 5 na 8 megapiksela), produžen vijek trajanja baterije, brži Wi-Fi i procesor i novo crveno svjetlo koje se uključuje prilikom snimanja video zapisa. Elektronika Google Glass-a je postala modularna, u obliku tzv. Glass Pod-a, koja se može odvojiti i ponovo pričvrstiti na druge okvire koji su kompatibilni sa Glass-om, a koji mogu uključivati zaštitne naočale i naočale za vid.

Voditelj projekta Jay Kothari navodi da “ovo nije eksperiment. Bio je eksperiment prije tri godine. Sada smo u potpunosti prešli na proizvodnji, sa svojim kupcima i partnerima.” I zaista, prema najnovijem izveštaju, povratne informacije radnika i kompanija sasvim su pozitivne.

“Fokusiraćemo se na mjesta gdje postoji prava vrijednost i korist od Google Glass-a, prolazeći kompletno putovanje sa korisnicima i sa otvorenim umom za buduće korake”.

Neuspjeh Google-ovih informativnih naočala na tržištu ipak je donio nešto dobro – uspjeh Alphabet uređaja za asistiranje u kompanijama.

Komentari