haker ukrao vise od 7 miliona

Za sad nepoznata osoba uspjela je prevariti više od 2.000 investitora tokom prikupljanja investicija za platformu Coindash i ukrasti 37.000 jedinica kriptovalute Ethereum (ETH), čija je ukupna vrijednost više od 7 miliona dolara.

Ako mislite da je u pitanju neka filmska pljačka sa maskiranim pljačkašima i bijegom u brzom automobilu potpuno se varate jer je ovaj lopov čitav posao obavio za 15 minuta, sjedeći za stolom i svojim računarom.

Šta se ustvari desilo?

Coindash je startup platforma za trgovinu kriptovalutama, a u ponedjeljak su organizovali tzv. Initial Coin Offering (ICO), odnosno javno prikupljanje investicija za pokretanje svoje aplikacije.

ICO su postali jako popularni jer zaobilaze rigorozne procese prikupljanja investicija koji su karakteristični za klasične investitore kao što su banke, a sav kapital prikuplja se u kriptovaluti. Investitori dobijaju procenat kompanije ili projekta u koji ulažu, čitav proces se završi jako brzo i svi su uglavnom srećni i zadovoljni na kraju.

Osim u ponedjeljak, kada niko osim ovog hakera nije zadovoljno trljao ruke.

Coindash-ev ICO krenuo je kao i svaki drugi. Na njihovoj stranici objavljena je kriptovana email adresa na koju investitori mogu da šalju novac u ETH kriptovaluti.

Tek nakon što su prikupili više od 37.000 ETH, zaposleni u Coindash-u su otkrili da je neko, neposredno nakon početka prikupljanja novca, preuzeo kontrolu nad njihovim sajtom i jednostavno njihovu email adresu za slanje novca zamijenio svojom. To je sve što je trebalo da se sav novac preusmjeri na drugu stranu.

coindash kradja izjava kompanijePrema podacima Etherscan-a trenutno stanje na ovoj adresi je čak i veće od pomenute cifre, pa je moguće da je šteta nanesena Coindash-u dosta veća od pomenutih 7 miliona.

Iz kompanije su objavili da traže najbolje rješenje nkako bi kompenzovali štetu investitorima, ali po društvenim mrežama neki od investitora već pričaju kako je u pitanju prevara i kako je CoinDash našao način da se dočepa miliona dolara bez ikakve obaveze prema investitorima a da za to okrivi nepoznatog hakera kojeg nikad nećemo pronaći.

S druge strane, u raspravu su se uključili i ljudi koji su objasnili na koji način je bilo moguće preuzeti njihov sajt i pokazali da je CoinDash napravio ogroman propust kada je sigurnost u pitanju i da sam proces uopšte nije bio toliko komplikovan.

Komentari