google play protect

Kao i telefoni drugih kineskih proizvođača, Xiaomi Android uređaji dolaze za izmijenjenim korisničkim interfejsom, ali i mnogim preinstaliranim aplikacijama koje u sebi sadrže i reklame koje niko od korisnika nije tražio. Ovakav poslovni model je jedan od razloga zašto je Xiaomi u prilici da konstantno ponudi povoljnije cijene u odnosu na konkurenciju. Kompanija je ovog puta izgleda malo preterala u prikupljanju podataka korisnika u svrhu prikazivanja personalizovanih reklama, jer je njihova Quick Apps aplikacija blokirana od strane Google Play Protect, upravo po tom osnovu.

Neki od korisnika su prijavili da su dobili pop-up poruku od Google Protect, koja ih obavještava da je ažuriranje za Quick Apps blokirano jer “Aplikacija prikuplja podatke koji se mogu koristiti za praćenje korisika”. Iako Quick Apps aplikacija nije dostupna u Google Play Store-u, već se distribuira putem Xiaomi-eve platforme, Play Protect i dalje skenira sve instalirane aplikacije na telefonu na malware, čak i ako su instalirane putem “sideload-a” ili prodavnice van Play Store-a.

play portect

Nije jasno zašto je aplikacija blokirana baš sada, jer je iz ranijih izvještaja poznato da prikuplja preko 55 dozvola koje joj dozvoljavaju da prikupi praktično bilo koji podatak o korisniku, poput IMEI broja, SIM broja, detalja o pristupnoj tački na koju je telefon povezan, kao i da snima audio i video. Aplikacija snima informacije na privremeno skladište i kasnije ih uploaduje online. Ove informacije Xiaomi koristi kako bi korisnicima servirao ciljane reklame na lock screen-u, news widget-u, u browseru i na drugim mjestima u sistemu.

Kako je aplikacija ranije radila sa Play Protect, najvjerovatnije je da je ažuriranje promijenilo nešto što se tiče prikupljanja podataka, što je najzad pokrenulo Google-ovu automatizovanu anti-malware zaštitu.

Xiaomi je izdao saopštenje o ovome ukazujući na to da je problem uzrokovan promijenama u Play Protect algoritmu, uvjeravajući korisnike da je aplikacija apsolutno bezbjedna. Ipak ostaje činjenica da Quick Apps ima dozvole od kojih su neke vrlo diskutabilne.

Izvor: benchmark.rs

Komentari