google tuzba

Koalicija od 38 američkih država podiglo je verliku antitrust tužbu protiv kompanije Google, a ovaj put fokusirani su na dizajn i funkcionalnost njihovog search engina, koji prema navodima u tužbi, sprječava zdravu konkurenciju i omogućava kompaniji monopolistički položaj kad su u pitanju internet pretrage.

„Google se nalazi na rakrsnici raznih sfera našeg ekonomskog života i koristeći svoju dominaciju na tržištu uništava svaku konkureniju, nadgleda skoro svaki segment našeg života, zarađujući uz to milijarde dolara“, rekla je Letitia James, glavni tužilac države New York.

Ova nova tužba naročito je usmjerena na tržišnu moć koju Google posjeduje, jer kompanija faktički ima mogućnost da istisne bilo koga iz rezultata pretrage i na taj način kad god poželi oteža svojim konkurentima da dođu do ciljanih korisnika. Takođe, koristeći informacije o korisnicima koje dobijaju od kompanija koje se oglašavaju i takmiče za pozicije u retultatima pretrage, u mogućnosti su na osnovu tih podataka veoma lako pokrenuti konkurentske usluge samim kompanijama koje plaćaju oglase kod njih, i time stvoriti nepravednu prednost na tržištu.

Prema informacijama iz tužilaštva države New York, od kompanije Google se očekuje da prestanu sa svojom ilegalnom dominacijom i monopolom, te stvore uslove za normalno konkurentsko tržište.

Adam Cohen, jedan od direktora kompanije Google, reagovao je na optužbe, rekavši da shvata da je nadzor velikih kompanija kao Google neophodan i naglasio je da je kompanija spremna da odgovori na sva pitanja i sarađuje u rješavanju spornih situacija.

„Problem koji mi vidimo je taj da tužba zahtjeva preradu našeg search engina na način koji bi uskratio američkim građanima korisne informacije, te otežao brojnim poslovnim subjektima direktnu komunikaciju sa korisnicima“, rekao je Cohen.

Komentari