Google se rješava Hangouts brenda

Google bi u ovoj godini mogao potpuno ukinuti Hangouts aplikaciju te je podijeliti na dva već postojeća proizvoda – Hangouts Chat i Hangouts Meet. Time bi možda napokon bio jasniji smjer u kojem Google želi ići, iako se po ovom pitanju čini kako to nije moguće odrediti.

Naime, kompanija je već previše puta mijenjala politiku i viziju oko aplikacije za komunikaciju, odnosno, alata za komunikaciju. Cilj je bila konkurencija onome što Apple ima s iMessage i FaceTime, ali spajati to u jednu aplikaciju jednostavno nije išlo. Nakon Google Talka, koji je uživao popularnost, stigao je nikad prihvaćeni Hangouts, čije su mane bile neshvatljive za drugu denceniju 21. vijeka.

Nemogućnost prikaza da smo offline iako smo online, konstantni problemi s notifikacijama, nepreglednost i gubitak svega onoga što je nudio Google Talk. Svjesni ili ne, u Googleu su odlučiti promijeniti neke stvari – ponovo. Jer, očito da ponajveća kompanija na svijetu ima problema kad treba spajati ljude kroz komunikaciju koja nije e-mail.

Dakle, samo je Gmail ono što funkcioniše besprijekorno. Ali, samo je i Gmail ono oko čega Google nije komplikovao niti izvodio nepotrebne egzibicije. Korisnici znaju šta imaju, sve je pregledno, praktično netaknuto i dobro se time osjećaju.

Kako god, iz kompanije u posljednje vrijeme Hangouts Meet počinju nazivati Google Meet i to već samo po sebi dovoljno govori. Iako tako nešto nije službeno, čini se da je samo pitanje vremena kad će biti. Ali, dok čekamo da ova priča postane službena, prisjetimo se samo svih neuspjelih pokušaja Googlea po pitanju “socijalizacije” korisnika.

Google Talk, Google Voice, Google Buzz, Google+ Messenger, Hangouts, Spaces, Allo, Hangouts Chat i Google Messages. Riječ je o njih devet, što znači da bi ovo bila deseta aplikacija. Deseta sreća za Google?

Izvor: ictbusiness.info

Komentari