Chrome web-trgovina je do sad nudila proširenja za koje su korisnici izdvajali određene iznose novca, ali toj praksi sada dolazi kraj. Google je odlučio tu mogućnost ukinuti, što znači da će developeri koji su za svoja proširenja dobijali novac, od sad morati smisliti drugačije načine zarade.

Spomenuta odredba donesena je još u martu, a sad je napokon uobličena. To znači da od 28. septembra, developeri neće više moći naplaćivati svoje nove ekstenzije, što je samo nastavak primjene mjera koje su na snagu stupile još prije par mjeseci. Naime, u januaru su detektovane problematične transakcije, a radilo se o proširenjima čiji je cilj bio iskorištavanje korisnika.

Google će postepeno gasiti određene mogućnosti, a od februara 2021. godine, developeri više neće moći naplaćivati ni one ekstenzije koje su već objavljene, piše The Verge.

Firma od početka 2020. godine donosi mjere koje imaju za cilj smanjenje broja malicioznih ekstenzija, pa su prvo stradale one čiji su kreatori lažirali ocjene kako bi privukli što veći broj korisnika, te one koje su zloupotrebljavale obavijesti i ponašale se kao spam.

Izvor: geek.hr

Komentari