gooligan napada google naloge

Više od milion Google naloga je bilo pogođeno opakim softverom, u srijedu je objavila firma koja se bavi sigurnošću.

Check Point je napisao na jednom svom blog postu da se kampanja napada, poznatija kao Gooligan, proširila na dodatnih 13.000 uređaja dnevno. To je malware koji zarazi uređaj kako bi došao do podataka sa Google Play-a, Gmail-a, Google Photos-a, Google Docs-a, G Suite-a, Google Drive-a i drugih programa.

Prema Forbes magazinu, ovi malware napadi su jedna od najvećih krađa Google naloga ikad zabilježena. Ali razlog napada možda nije baš onakav kakav ste očekivali. Razlog nije bio da se prikupe lični podaci Google korisnika.

Sve je zapravo dio prevare, koja vas prisili da skinete aplikaciju koja je dio reklamne šeme koja zarađuje 320.000 dolara mjesečno, izjavio je Michael Shaulov, šef sigurnosti za cloud i mobilne telefone na Check Point-u, ističe Forbes.

Google je odgovorio na komentar o napadu linkom na svom blogu. U postu navode da nisu pronađeni nikakvi dokazi da je Gooligan  pristupio ličnim podacima korisnika i da je bila ciljana neka određena grupa ljudi . „Motivacija je… promocija aplikacija, ne krađa informacija“, rekli su iz Google-a.

Ovi napadi dolaze u vrijeme kada su sajber napadi napadaju sve, od internet giganata do Demokratskog nacionalnog odbora u SAD. U septembru, Yahoo je pretrpio, smatra se, jedan od najvećih sajber napada u istoriji, u kojem su hakeri ukrali informacije sa više od pola miliona naloga.

Komentari