hakovano vise od milijardu yahoo naloga

Više od milijardu naloga korisnika kompanije Yahoo je hakovano, saopštila je ta kompanija.

“Yahoo vjeruje da se hakerski napad dogodio u avgustu 2013. godine”, saopšteno je, a ukradeni su podaci o imenima, telefonskim brojevima, datumima rođenja, lozinke i u nekim slučajevima i sigurnosna pitanja, prenose svjetske agencije.

Yahoo je tokom noći (14. na 15. decembar) poslao korisnicima upozorenje da su njihovi nalozi i lični podaci možda kompromitovani i da bi bilo sjajno, ako bi svi ti korisnici (koji su mejl dobili) promijenili svoju Yahoo lozinku.

Njujork tajms je javio da je baza podataka o milijardu korisnika prodata na Dark Web-u prošlog avgusta i to za 300.000 dolara!

Prema podacima koje je objavio Yahoo, a koji su dati u mejlu korisnicima, vjeruje se da su ukradene lozinke, brojevi telefona, datumi rođenja, prava imena i pridruženi mejlovi oštećenih korisnika. Yahoo i sigurnosne kompanije trenutno provjeravaju da li su ukradeni bankovni računi, podaci o karticama i onlajn plaćanju, što bi, ako se pokaže istinitim, moglo da napravi nepregledne probleme vlasnicima pokradenih podataka (ako već i nije), kao i bankama i cijelom sistemu plaćanja.

Yahoo je saopštio da se ovo hakovanje razlikuje od onog 2014. godine kada je napadnuto 500 miliona naloga, kao i od napada u septembru 2016. godine.

Ovaj hakerski napad mogao bi da bude “veliki udarac” za tu kompaniju, koja prodaje poslovnu imovinu Verajzonu za 4,8 milijardi dolara, prenosi AFP.

Komentari

1 KOMETAR

Comments are closed.