Huawei potvrđuje: većina pametnih telefona ipak će dobiti nove Googleove ”contact-tracing” nadogradnje

Većina Huawei i Honor pametnih telefona moći će koristiti nove Googleove ”contact-tracing” sisteme praćenja. ”Contact-tracing” ili ”praćenje kontakta” novi je sistem praćenja korisnika, kojeg Google i Apple razvijaju u suradnji sa američkom vladom.

Radi se o sistemu praćenja koji je navodno osmišljen kako bi se dobio bolji uvid u broj zaraženih koronavirusom te ne bi li se na što jednostavniji način smanjio broj zaraženih. Iako je Huawei i dalje ”u svađi” sa SAD-om, to ni firmu, a ni korisnike njezinih pametnih telefona neće lišiti nove mogućnosti koju osmišljava Google.

Google želi imati uvid i kod korisnika Huawei i Honor pametnih telefona

Ako imate Huawei ili Honor pametni telefon koji je proizveden nakon maja 2019. godine, ne morate se brinuti. Budući da vaš Huawei i Honor pametni telefon nema mogućnosti skidanja i instaliranja Googleovih usluga, na njega Google neće moći primijeniti novi sistem praćenja.

No ako je vaš Huawei ili Honor pametni telefon proizveden prije maja prošle godine, to znači da će se na vaš uređaj, počevši od maja ove godine, instalirati novi ”contact-tracing” sistem, bez obzira na to što je poslovanje između Googlea i Huaweija suspendovano.

Ipak, neće svi Huawei i Honor pametni telefoni imati mogućnost nadogradnje Googleovih usluga

Novi sistem praćenja korisnika povezan je s bežičnom tehnologijom, koja se nalazi samo u novijim, pametnim telefonima (odnosno u telefonima koji su proizvedeni u 2018. i 2019. godini). Budući da velik broj pametnih telefona nije kompatibilan sa novim sistemom praćenja (iz razloga što u sebi nemaju nove, Bluetooth čipove koji bi im to omogućili), oni neće imati neke od mogućnosti nadogradnji Googleovih usluga.

Tu spadaju i Huawei, odnosno Honor pametni telefoni. Ono što je potrebno da bi pametni telefoni mogli koristiti novi sistem praćenja kojeg želi implementirati Google je takozvani ”Bluetooth Low Energy” (to jest BLE). Radi se o Bluetooth mogućnostima koje troše manje energije i koji su potrebni za spajanje na novi sistem.

Novi sistem praćenja korisnika počinje od maja

”Contact-tracing” sistem praćenja korisnika, kojeg je Google već ranije najavio ove godine, a kojeg, zajedno sa Appleom, osmišljava već nekoliko mjeseci, stupit će na snagu od idućeg mjeseca. Početkom maja svi pametni telefoni sa Android sistemima i novim BLE čipovima dobijat će nove ”contact-tracing” nadogradnje, zahvaljujući kojima će Google pratiti stanje korisnika, gdje se korisnik kreće i s kime je u kontaktu, a sve te podatke slat će izravno američkoj vladi, radi navodnog boljeg kontrolisanja stanja vezanog i uzrokovanog koronavirusom.

Ovdje se postavlja pitanje koji tačno pametni telefoni u sebi imaju nove BLE čipove. Navodno svi Android pametni telefoni koji su proizvedeni u proteklih dvije do tri godine dolaze sa novim Bluetooth čipom niže potrošnje energije, no iz Googlea i Applea stižu izvještaji kako milioni korisnika koriste pametne telefone koji u sebi nemaju nove BLE čipove, što bi moglo novi ”contact-tracing” način praćenja dodatno otežati.

Izvor: pcchip.hr

Komentari