ibm uredjaji za cuvanje podataka

IBM je, u saradnji sa Sony Storage Media Solutions, oborio rekord kada je pohranjivanje podataka u pitanju i najavio uređaje koji će moći čuvati i do 330 terabajta podataka.

U pitanju napredna verzija magnetne trake koja omogućava skladištenje više podataka od bilo kojeg hard diska do sad napravljenog a količina podataka ekvivalent je približno 330 miliona knjiga. Sve ovo nalaziće se u uređaju koji vam može stati u dlan.

Kako bi ovo postigli, IBM-ov tim stručnjaka morao je prvo raditi na razvoju novih tehnologija koje uključuju naprednu nanotehnologiju te potpuno nove algoritme za procesuiranje signala. Kao rezultat dobijena je magnetna traka koja može pohraniti oko 31 GB podataka po kvadratnom centimetru.

„Krajnji cilj je komercijalna upotreba. Do sad se magnetna traka koristila za čuvanje podataka kao što su video ili backup fajlovi ali sa ovom novom tehnologijom mislimo da će ona postati veoma korisna kompanijama koje nude pohranjivanje podataka u cloud-u“, rekao je Evangelos Eleftheriou, član IBM-ovog tima koji je radio na ovom projektu.

Komentari