iphone 8 servis

Bez obzira na to jeste li ponosni vlasnik novog iPhone uređaja ili ste samo naslijedili uređaj kojeg više ne koristi vaša starija sestra, brat ili neko treći, prva stvar koja bi vas trebala zanimati kada se govori o iPhone uređajima i ono što velik broj korisnika stvarno i zanima jeste kako prebaciti podatke sa ”starog” iPhonea na novi.

Ako i vas zanima ovo, onda je ovaj članak baš kao stvoren za vas jer ćemo u nastavku objasniti načine kako prebaciti podatke sa starog iPhone uređaja na novi.

iphone podesavanja

Sigurnosna kopija podataka na iCloud? Radi li ko to još?

iCloud servis je prisutan od 2011. godine, šta znači da od te godine svi korisnici iPhone uređaja mogu sve svoje podatke ostavljati na jednom jedinstvenom mjestu na internetu. iCloud se od tada pa sve do današnjih dana pokazao više nego korisnim za sve one koji ga koriste.

Bez obzira radilo li se o ostavljanju stvari kao što su fotografije sa godišnjeg odmora, o sinhroniziranju kontakta koje imate ostavljene u svom imeniku ili stvarima kao što je pronalaženje lokacije gdje se vaš iPhone nalazi, iCloud se pokazao i dokazao kao više nego koristan internet servis.

Ipak, kada se govori o prebacivanju baš ”svega” sa starog uređaja na novi, stvar je u tome da je iCloud u ovome komatozan.

Bez obzira na to ako je vaš stari uređaj imao samo 16 GB memorije za pohranjivanje, vaš uređaj bi svejedno bio prepun fotografija, videa, osobnih podataka i svega ostaloga tako da bi za prebacivanje svega ovoga na iCloud trebalo i vremena i živaca (što je nešto što baš i nemamo).

Sve u svemu iCloud je odličan servis recimo u slučajevima nužde (kao recimo slučaj kada je vaš iPhone bio ukraden pa ga je potrebno što prije pronaći), ali za obavljanje rutinskih prebacivanja podataka kao i stvaranja sigurnosne kopije ono što se više preporučuje je korištenje iTunes-a (pohranjivanje stvari na iTunes će vam oduzeti puno manje vremena nego što je to slučaj kod iClouda).

iphone povezivanje

Šta je ono šta trebate?
Prva stvar koja vam treba jeste omogućeni pristup računaru koje na sebi ima instaliran iTunes. U slučaju da vi nemate takav računar probajte ga posuditi od nekoga ko ga ima (ili jednostavno za potrebe ovoga idite kod nekoga ko ima takav računar). Još jedna stvar kada govorimo o računaru kod koje treba obratiti pažnju jeste to da računar treba imati dovoljno prostora za prebacivanje podataka (recimo ako imate iPhone koji ima 32 GB podataka toliko isto ćete trebati imati slobodnog mjesta rezervisanog na računaru).

Druga stvar koja će vam isto tako trebati su uređaji – vaš stari i vaš novi iPhone uređaj, kao i kabl za sinhronizaciju između njih. Sada kada smo sve ovo riješili možemo preći na postupak prebacivanja podataka.

Prvi korak – pravljenje sigurnosne kopije postojećeg iOS uređaja
Sada kada imamo oba uređaja i računar koje na sebi ima instaliran iTunes vrijeme je da se obavi kreiranje lokalne sigurnosne kopije podataka. Ovo se može obaviti na način da pokrenete iTunes i da u računar putem kabla spojite svoj stari iPhone uređaj (najbolji način spajanja na računar je izravno putem USB porta).

U slučaju da nikada prije ovaj računar niste spajali sa iPhone uređajem pokazati će vam se zaslon na kojem će pisati poruke u vezi spajanja iPhonea s računarom (ili ”Set up as a new iPhone”). Druga opcija koja će vam se pokazati jeste opcija prepisivanja (ili ”overwrite”, odnosno Restore from this backup)- u slučaju da na vašem računaru postoji već kopija podataka s iPhonea.

iphone backup podataka

Ove opcije su malo zbunjujuće. Ono šta bi trebalo pisati kao prva ponuđena opcija jeste ”Create a new profile in iTunes for this phone” jer prva opcije baš i služi za to. Ne brinite. Označite prvu opciju i slijedite upute. Nakon toga na alatnoj traci potražite ikonu uređaja koja bi se tamo trebala pojaviti. Kliknite na nju. U detaljnom opisu uređaja potražite opcije koje su zadužene za kreiranje sigurnosnih kopija (ili ”Backups”).

Unutar ovih opcija označite opciju koja se zove ”Encrypt iPhone Backup” i nakon toga kliknite na ”Back Up Now.” Nakon što ste kliknuli na ”Back Up Now” pričekajte neko vrijeme dok iTunes ne kopira sve sa vašeg starog iPhonea i to prebaci na računar.

Drugi korak – vraćanje svih podataka na vaš novi iPhone
Idući korak je ono gdje se događa sva čarolija. Ono što jedan dio korisnika sigurno ne zna jeste to da se podaci sa starijih iPhone uređaja mogu bez ikakvih problema prebaciti i na novije uređaje i da za to ne treba nikakav poseban korak niti bilo šta drugo.

Da biste prebacili sve podatke sa starog iPhone uređaja (koji se sada trenutno nalaze na računaru), spojite svoj novi iPhone uređaj s računarom putem kabela. Pričekajte nekoliko minuta sve dokle god se iTunes ne očita. iTunes će prepoznati novi iPhone kao novi iTunes uređaj, što znači da ćete opet vidjeti isti onaj zaslon sa iste one dvije opcije kao što je to bio slučaj i onda kada ste svoj stari iPhone spajali s računarom.

dobrodosli u novi iphone

Unutar ”Welcome to Your New iPhone” zaslona odaberite opciju koja se zove ”Restore from this backup.” Nakon toga potvrdite da je ona sigurnosna kopija koja je odabrana kopija koja je maloprije kreirana sa vašeg starog iPhonea. Kliknite na opciju ”Continue” potvrđujete nastavak prebacivanja podataka. Sada trebate pričekati neko vrijeme dok se podaci sa računara ne prebace na vaš novi iPhone.

Nakon što se postupak prebacivanja završi vidjećete poruku u kojoj će pisati nešto kao ”The settings for your iPhone have been restored.” Nakon restarta iTunes će obaviti nekoliko provjera (kao što je recimo provjera o potencijalno dostupnoj nadogradnji za verziju iOS- koja je instalirana na vaš iPhone) i nakon toga spremni ste za rad.

Sve ono što se nalazilo na vašem starom iPhone uređaju, uključujući sve fotografije, kontakte, aplikacije, podatke o stanju vašeg uređaja i slično- sve to će biti prisutno i na vašem novom iPhoneu.

Posljednja stvar koju bi bilo dobro za napraviti jest očistiti računar koje ste upravo koristili. Obrišite podatke koje ste prebacili na računar jer će ti podaci (osim ako ih ne obrišete sami) biti ondje.

To je sve! Spremni ste za korištenje svog novog iPhonea koji će u sebi imati sve ono što ste imali na starom uređaju! Postupak, iako jednostavan, može puno pomoći svakome onome ko ipak neželi krenuti u potpunosti ”od nule” već želi zadržati sve ono što je postojalo na uređaju kojeg je prije koristio.

Izvor: pcchip.hr

Komentari