backup

Napravite brzi backup. Ako ništa drugo, kupovina USB uređaja je prilično jeftina, a prebacivanje foldera sa dokumentima savršeno jednostavno. Za ostale stvari se pobrinite kasnije. Iako bi trebalo da se učini više od običnog prebacivanja, za sad je dovoljno da najvažnije i nezamjenjive informacije i podatke, sklonite sa hard diska na neki drugi uređaj, samo radi prevencije od prestanka rada hard diska, krađe ili nekog drugog gubitka.

Stop! Dok ovo ne uradite, ne čitajte dalje.

Odlučite šta vam je važno. Postavite si sljedeća pitanja:

Da li bi vas nerviralo ako se sljedeće jutro probudite bez ovih dokumenata?

Za stavke poput poslovnih računa i dokumenata odgovor bi, naravno, bio pozitivan. Ovakve stvari bi vam trebale predstavljati prioritete.

Da li bi vam smetalo ukoliko niste određen sadržaj uopšte snimili u proteklih deset godina?

Zapravo, ako ste dovoljno stari da se sjećate tog perioda, šta biste voljeli da ste uspjeli snimiti? Slika vašeg ljubimca vam sigurno ne bi nešto značilo, sve dok ne ugine. Koliko je ta fotografija zamjenjiva? Da li je uopšte? MP3 fajlove i filmove koje ste preuzeli su generalno zamjenjivi, tako da nije kraj svijeta ako sse izgube. Pisana dokumenta i fotografije koje ste slikali, ne mogu se baš lako povratiti.

Koliko ste dobri u procjenjivanju vrijednosti sadržaja?
how-to-backup-your-computer

Naš izbor stvari za backup će u većini slučajeva biti pogrešiv. Loše je kada se čuva previše stvari; prostor diska je jeftin i sa svojih 23 kubičnih centimetara može sačuvati fantastičnu količinu podataka. Čuvajte se online skladištenja podataka.

To ne znači da ne treba da postavite sliku na Facebook, samo zapamtite da vam online servis ne treba služiti kao stalna arhiva i primarno mjesto gdje ćete čuvati neke podatke. Jer, ponekad može se desiti da sistem padne, a vaš nalog/račun se izgubi privremeno ili zauvijek.

Nikad ne vjerujte nijednom servisu koji vam ne omogućava lak način da ponovo povratite svoje informacije. Ako vam ne dopušta da preuzmete sve vaše podatke kao npr. ZIP fajl, onda je loša ideja da ga koristite.

Zapamtite trenutnu e-mail adresu za bilo koje usluge koje koristite u slučaju da se server sruši. Ako dođe do toga, pretpostavljamo da će vas obavijestiti preko mail-a.
Sačuvajte kopije baš svega što mislite da je potrebno. Nemojte ih brisati nakon što ih postavite online, osim ako niste 100% sigurni da vam neće biti toliko teško ako se desi da ih izgubite.

Obratite pažnju na znakove, koji vam možda mogu ukazati o potencijalnom padu servera i gubitku podataka. Ovo su neki od indikatora koji će vas natjerati da razmislite o premještanju podataka negdje drugo:

– Nejasan ili neodrživ poslovni model, koji ima tendenciju da radi samo kratak period
– Gubitak pojedinih podataka vas navodi na pitanje da li uopšte želite i dalje da koristite te usluge.
– Izvještaji brisanih računa od strane zaposlenika sajta.

Počnite pravite ozbiljne backup-e.

Zapamtite, bolje išta nego ništa.

Prvi korak: Kupite jeftin USB uređaj i prebacite podatke na njega. Zapravo, trebalo je da ovo uradite već ranije. Evo prilike za drugu šansu. Ovako ćete sačuvati najvažnije podatke koje imate.

Drugi korak: Nakon što ste procijenili šta vam je važno, kupite eksterni hard disk i iskopirajte sve što imate od podataka, a niste prebacili na USB. Imajte naviku da ovo radite barem jednom sedmično. Imaćete više prosotra – pa možete da se igrate sa njim. Npr. da prebacujete i muzičku kolekciju. Osim ovog, možete da backup-ujete svoj blog, tako što ćete sve važne podatke zipovati u jedan folder. Na ovaj način stičete i organizaciju svih podataka.

Treći korak: Razmislite o automatskoj backup strategiji. Ovo vrijedi bogatstvo vremena i živaca, samo je potrebno da se na početku malo više pomučite; loše osmišljen način može izazvati prijevremeno gubljenje podataka, tako da u priručnicima za backup potražite najsigurniji metod.

Ne zaboravite svoje mobilne uređaje. Za mnoge ljude, oni su zamijenili konvencionalne kompjutere. Uradite backup vaših fotografija i video zapisa sa fotoaparata na telefonu.

Komentari