vakcina covid-19 moderna

Farmaceutska kompanija Moderna objavila je danas da je njihova vakcina protiv virusa COVID-19 efikasna u 94.5% slučajeva sudeći po ranim testiranjima. Ovo je čini još uspješnijom od vakcine koju su prošle sedmice predstavile kompanije Pfizer i BioNTech, ali treba imati u vidu da ove podatke još nisu u potpunosti provjerili nezavisni eksperti.

Prema podacima ovog ranog testiranja niko od pacijenata koji su dobili vakcinu nije osjetio neke ozbiljne nuspojave, a pacijenti su se najviše žalili na glavobolju, blagi zamor i bol na mjestu uboda vakcine. Sve ove nuspojave su nestale nakon kratkog vremena.

Prema informacijama iz kompanije, prva testiranja su počela ubrzo nakon što je objavljena genetska sekvenca virusa, jer je omogućila brz razvoj vakcine zahvaljujući njihovoj tehnologiji koja se bazira na targetovanju gena.

Moderna je tako objavila i da se njihova vakcina u odgovarajućim uslovima (temperature od 2 do 8 stepeni Celzijusa) može čuvati i do 30 dana, što je veliki uspjeh jer se ranije smatralo da su ovakvi tipovi vakcina jako krhki i da bi se morali čuvati na jako niskim temperaturama. Ovo je slučaj sa vakcinom Pfizera i BioNTech-a čija vakcina se mora čuvati na temperaturi od -70 stepeni Celzijusa.

Komentari