seve veci broj it napada

Istraživanje koje je proveo IBM donosi loše vijesti za one koji brinu zbog moguće provale u sistem.

Naime, taj čin od kojeg organizacije i kompanije svih veličina zaziru postaje sve skuplji i skuplji pa tako za veće korporacije prosječni trošak postaje 3,86 miliona američkih dolara, a za velike sustave štete su od 40 miliona pa sve do 350 miliona dolara!

Samim time, trošak je za 6,4 posto veći no u 2017., a prosječno je potrebno 197 dana da bi se problemi otkrili i 69 dana da bi se problemi riješili. Dakle, situacija je alarmantna i vrlo jasna – isplativije je trošiti na sigurnost nego na oporavak nakon što nastanu problemi.

Kompletno istraživanje provedeno je uz pomoć 500 kompanija, a prosječni trošak temeljio se samo na napadima u kojima je kompromitirano manje od stotinu hiljada podataka.

Nije teško zamisliti da ovakvi troškovi mogu koštati više od samog novca, mogu uništiti one koji su pogođeni.

Zato je iznimno bitno zaštititi se na adekvatan način, jer to osiguranje umanjuje eventualne troškove i situacija se dosta bitno lakše “pregrmiti”, ako do nje nažalost i dođe.

Naravno, mnogi se mogu s pravom upitati čemu toliki trošak ukoliko dođe do provale u sistem, krađe podataka i obustavu rada na određeno vrijeme.

Dakle, IBM navodi, u trošak su nakon takve situacije uključeni poboljšanje softvera i infrastrukture, pad kreditnog rejtinga i povećanje osiguranja, edukacija zaposlenih, dodatni PR kako bi se ispravila šteta, gubitak posla ili poslova, dodatno zapošljavanje profesionalaca, plaćanje prekovremenih sati zaposlenima koji saniraju štetu, zapošljavanje dodatnih ljudi da bi se brže sanirala šteta, plaćanje raznih kazni ili odštete onima koji su eventualno oštećeni…

Možda pokoja kompanija može bez neke od navedenih stavki, ali ne mogu bez svih. A svaka košta i znači uzimanje dijela novca iz proračuna, koji je mogao biti mnogo bolje potrošen.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari