najbolje igre 2020 godine

Gaming je ove godine bio posebno važan. Mnogima je bio jedini spas od dosade u doba karantina i izolacije, pa se čini da je potreba za kvalitetnim naslovima u 2020. godini nekako bila veća. Osim igrača, igre su ove godine bila velika zabava i za ljude koji slobodno vrijeme provode gledajući druge kako igraju, pa su live streamovi na Twitch-u, Facebook Gamingu i YouTube-u obarali rekorde ove godine po gledanosti.

Na sreću developeri nisu zakazali pa smo u 2020. godini imali priliku zaigrati neke zaista sjajne igre, neke su podbacile iako se od njih dosta očekivalo, a neke opet ostale osrednje, baš onako kako smo i navikli od pojedinih franšiza.

No danas nećemo trošiti vrijeme na razočarenja ili igre od kojih smo očekivali više. Ovaj tekst danas je rezervisan samo za one igre u koima smo uživali i koje su nas oduševili. Ovo su najbolje igre 2020. godine.

Fall Guys

Posljednjih godina svjedoci smo nevjerovatnog rasta u popularnosti battle royale igara, koji od PUBG-a pa do danas ne prestaje da bude jedan od najigranijih i najpopularnijih žanrova. Čini se da je ove godine Call of Duty Warzone privukao svu pažnju igrača, ali 2020. Donijela je još jednu nevjerovatno zanimljivu igru koja je, iako sa potpuno drugačijim pristupom od svih popularnih battle royale naslova, oduševila milione igrača širom svijeta.

Za razliku od drugih igara ovog žanra, Fall Guys potpuno je izostavila brutalno bojno polje i igrače stavila pred niz jako zanimljivih i potpuno otkačenih mini igara koje trebaju proći kako bi pobijedili. Veoma šarena, prepuna ludih zadataka i još luđih situacija Fall Guys je na prvo mjesto umjesto pobjede stavila zabavu, i potpuno oduševila svojim pristupom.

Final Fantasy VII Remake

Od same najave ove igre, na većini gaming foruma i društvenim mrežama svi su predviđali da će ovo biti potpuni promašaj, prevenstveno jer je Square Enix posljednjih godina previse puta zakazao sa svojim igrama.

Međutim, desilo se suprotno. Final Fantasy VII Remake ne samo da je oduševio čak i najtvrđe zaljubljenike u ovaj serijal, već je privukao i velik broj novih igrača koji do sad nisu imali priliku da igraju Final Fantasy igre.

Ghost of Tsushima

S vremena na vrijeme pojave se igre koje nas potpuno oduvaju ili svojim savršenim izgledom, ili intuitivnim i jedinstvenim gameplayom ili nekim drugim aspektom koji developeri dovedu do savršenstva.

Veoma rijetko se pojave igre koje imaju ovo sve, a Ghost of Tsushima je jedna od njih.

Izaberite bilo koji aspekt ove igre i vidjećete do kojih detalja su deveoperi sve išli kako bi ga doveli do savršenstva. Od predjela kroz koje se krećete, nevjerovatne muzike, gameplaya i borbi koji vas tjera da se zaista trudite što drastčno pojačava satisfakciju nakon svakog pobijeđenog bossa…

Ghost of Tsushima jedna je od onih igara o kojima će se dugo pričati i na koje će se brojni budući naslovi ugledati.

The Last of Us Part II

Još jedna od onih igara koja vas ne ostavlja ravnodušnim, prvenstveno zbog nevjerovatne glume i atmosfere koja na savršen način pokazuje post-apokaliptični svijet koji svojom surovošću u ljudima budi ono najbolje ali i ono najmračnije u njima.

Nastavak hita koji se već sad svrstava u jednu od najboljih igara svih vremena, djeluje veoma promišljen i podjednako emotivan kao i prvi dio. Iz minute u minut kako igrate igru jednostavno osjetite koliko truda su developeri uložili u razvoj, pazeći i na najsitnije detalje, kako bi nam dočarali svijet na rubu nestanka, u kojem je, uz sve monstrume koji su oko vas, čovjek i dalje može da bude najveće čudovište.

Spider-man: Miles Morales

Iako će na prvi pogled ova igra izgledati previše slično originalu iz 2018. koji je rađen za PS4, Spider-Man: Miles Morales uspio je da oduševi čak i one igrače koji su lagano počeli da odustaju od igara baziranih na superherojima.

Sličnosti sa hitom od prije dvije godine uglavnom se odnose na gameplay i mehaniku igre, što je odlično jer kad vam je temelj jedna od najboljih igara iz svijeta superheroja, onda se s pravom očekuje da nastavite tim stopama. Miles Morales u tome je uspio, a odluka da developera da čitavu igru učine nekako manjom i intimnijom dovešće do toga da više srastete s likom pa će svaka pređena prepreka ili boss donijeti daleko veću satisfakciju.

Star Wars: Squadrons

Odavno nismo imali dobar space shooter sa kvalitetnom simulacijom letenja i borbi u svemiru. A kad sve ovo stavite u kontekst Star Wars svijeta, dobijete igru koja ne samo da je zanimljiva kao shooter, već ima i priču koja djeluje bliska pa je i progres kroz igru nekako značajniji i emotivniji.

Squadrons je odlično dizajnirana, a mehanika letenja i borbi djeluje kao jedan veliki omaž brojnim svemirskim borbama koje smo gledali u Star Wars filmovia i serijama. Kad na ovo sve dodate multiplayer segment koji vam omogućava da uživate u igri sa prijateljima, jasno je da je Squadrons jedna od onih igara koje će vam donijeti sate i sate zabave i kojoj ćete se sigurno vraćati.

Komentari