NASA će za 8 godina posjetiti 8 asteroida

Odmah po praznicima NASA je objavila da će lansirati dvije nove planetarne misije koje bi između 2021. i 2033. posjetile 8 asteroida.

Letjelice, nazvane „Lucy“ i „Psyche“, biće lansirane 2021. i 2023. godine. NASA se nada da će nova saznanja popuniti pojedine praznine u našem shvatanju o nastanku Sunčevog sistema – iz vremena kada je naše Sunce bilo jedva 10 miliona godina staro.

Evo šta trenutno znamo o te dvije misije.

„Lusy“ će proletjeti pored nekoliko ateroida u blizini Jupitera

Plan je da sonda posjeti jedan asteroid Glavnog pojasa (52246 Donaldjohanson) i 6 Trojanaca (3548 Eurybates, 15094 Polymele, 11351 Leucus i 21900 Orus, kao i binarni par 617 Patroclus-Menoetius). Uopšteno rečeno, Trojanci dijele istu orbitu kao i Jupiter a drže se položaja zahvaljujući gravitaciji velike planete. Naučnici nusu baš sasvim sigurni odekle potiču – moguće je da su čak u pitanju zarobljene komete ili objekti Kajperovog pojasa.

Sonda će biti lansirana 2021. Očekuje se da će 2025. prošišati kroz asteroidni pojas koji dijeli Mars i Jupiter, da bi do prvog Trojanskog cilja stigla 2027. „Lucy“ je projektovana da posjeti još pet drugih Trojanaca, da bi svoje putovanje završila 2033. godine.

Kako je na konferenciji za štampu objasnio rukovodilac programa Hal Levison, sonda je nazvana po slavnom fosilu ljudskog pretka starom 3,2 miliona godina. „Ti Trojanci su pravi fosili iz vremena nastanka planeta,“ izjavio je tada.

Orbiter „Psyche“ će posjetiti metalni asteroid istog imena.

„Psyche“ će krenuti ka svijetu od metala

U Glavnom asteroidnom pojasu postoji jedinstven (do sada nije otkriven nijedan sličan) metalni svijet nazvan Psyche. Sastoji se od metalnog gvožđa i nikla, poput Zemljinog protoplanetskog jezgra, sa brdima čvrstog metala na površini.

Nije li Psyche ogoljeno unutrašnje jezgro koje je trebalo da bude mnogo veća planeta da se nije sudarila s nekim snažnijim asteroidom? Upravo to pokušava da dokaže Lindy Elkins-Tanton, glavni rukovodilac misije sa državnog univerziteta Arizona.

„Nezavisno od našeg unutrašnjeg uzbuženja, našu misiju smo nazvali direktno prema cilju našeg putovanja – Psyche,“ kaže ona.

Sonda će poletjeti oktobra 2023. i stići će tamo 2030. Za razliku od „Lucy“, tamo će usporiti i ući u orbitu, gdje bi mogla da ostane do 2 godine.

Posljednji put kada je NASA dala zeleno svjetlo nekoj planetarnoj misiji koja je odabrana na javnom konkursu bila je 2012. godina.

Avgusta te godine, NASA je objavila da će „InSight“, Marsova geofizička osmatračka stanica, biti lansirana 2016. Zbog lošeg „dihtovanja“ glavnog naučnog instrumenta u vakuumu, lansiranje „InSighta“ je prošle godine odloženo do 2018.

 

Letjelica „Psyche“ koristiće solarno-električni pogon (ksenonske jonske motore).

(izvor: Astronomski magazin)

Komentari