Program Artemis NASA-in je novi izazov za narednu deceniju. U sklopu njega američka svemirska agencija planira do 2024. godine vratiti ljude na Mjesec.

Također, planira se do 2028. godine uspostaviti redovne misije i stalnu bazu na Zemljinom prirodnom satelitu, kako bi u godinama nakon toga s Mjeseca misije mogle biti lansirane i prema Marsu. Ovaj program velik je znanstveni i tehnološki izazov, a NASA polako slaže tehnologiju koju će unutar Artemisa koristiti.

nasa predstavila svemirska odijela nove generacije

Jedno za unutra, drugo za vani

Juče je tako u NASA-inom sjedištu Johnson Space Center u Houstonu predstavljena nova generacija svemirskih odijela koja će astronautima pomoći u ovoj misiji. Novo odijelo za aktivnosti izvan lunarnih modula (na slikama bijelo) izgleda slično kao ono koje se sada koristi na ISS-u, no mnogo je naprednije. Njegov dizajn omogućava iznimno veliku fleksibilnost astronautima, a uz sve to održava konstantan pritisak kako bi ih zaštitilo od dekompresijske bolesti.

Odijelo štiti astronaute i od zračenja, a posebno je pripremljeno za rad u finoj Mjesečevoj prašini kao i na temperaturama od -150 pa sve do 120°C. Elektronički sistem koji kontrolišu pritisak, distribuciju kisika i ostale funkcije su, zahvaljujući minijaturizaciji elektronike, duplicirani i tako pružaju dodatnu sigurnost.

Tu su i napredni materijali, komunikacioni sistem, dok je cijelo odijelo modularno – tako da se kombiniranjem dijelova raznih veličina može osigurati da odgovara bilo kome i bude ugodno za nošenje.

Drugo odijelo, naziva se Orion Crew Survival System i služit će za zaštitu astronauta u vrijeme lansiranja i slijetanja na Zemlju. Unaprijeđeno je u smislu smanjenja mase, povećane fleksibilnosti i čvrstoće i naprednog upravljanja temperaturom.

Obojano je narančasto zbog lakšeg uočavanja astronauta u slučaju slijetanja u ocean, a sposobno je održati posadu na životu unutar svemirskog broda za slučaj da dođe do neočekivanog gubitka pritiska.

Izvor: bug.hr

Komentari