nasa pronasla organske materije na marsu

Rover “Curiosity” pronašao je organske materije u 3,5 milijarde godina starim sedimentima u krateru na Marsu, te detektovao prisutnost metana u Marsovoj atmosferi, objavila je juče američka svemirska agencija NASA.

Podaci prikupljeni bušenjem u Marsovom krateru “Gale” deo su potrage NASA za organskim molekulima koji bi mogli pokazati da je nekada na površini Crvene planete postojao život.

Potraga za životom izvan Zemlje fokusira se na ‘osnovne elemente’ života kakvog poznajemo, što uključuje organske spojeve i molekule, premda oni mogu postojati i bez života.

Organske materije mogle bi biti potvrda o postojanju života u davnoj prošlosti, ili izvor hrane za život, prenosi CNN.

Metan se smatra najjednostavnijim organskim molekulom i prisutan je i na drugim mestima u Sunčevom sistemu koja bi mogla biti pogodna za život, poput Saturna, ili Jupiterovih meseca Evrope i Titana. Međutim, ako život i postoji izvan Zemlje, mogao bi biti jako različit od onoga kakvog ga mi poznajemo.

Nova otkrića objavljena su u časopisu Science, a naučnici veruju da bi ona mogla predstavljati “veliki napredak u astrobiologiji”.

“Jako smo proširili našu potragu za organskim spojevima, što je ključno u potrazi za životom”, rekao je naučnik Pol Mahafi, autor studije i direktor u NASA Goddard Space Flight Centru.

I neke pređašnje studije ukazivale su na to da na Marsu postoji atmosferski metan i organski spojevi, ali podaci s Curiosity-ja osigurali su jasniju sliku o uslovima i procesima na Marsu danas, kao i u davnoj prošlosti pre više milijardi godina.

“Sa ovim novim nalazima, Mars nam govori da smo na dobrom tragu u potrazi za dokazima života. Uveren sam da će naše sadašnje i buduće misije dovesti do novih neočekivanih otkrića na Crvenoj planeti”, rekao je naučnik NASA Tomas Zurbuhen.

Izvor: N1

Komentari