nasa salje bakterije u vazduh tokom pomracenja

Tokom totalnog pomračenja sunca koje će se desiti 21. avgusta, više od 50 stratosferskih balona sa 20 lokacija biće poslano u vazduh kako bi snimili pomračenje, pratili vremenske promjene i radili razna druga mjerenja.

Ovo je dio Eclipse Ballooning projekta kojeg je pokrenuo Univerzitet države Montana, a NASA je zvanično zamolila učesnike projekta da uz svoju opremu u stratosferu ponesu metalne ploče na kojima se nalaze ogromna količina bakterija sa naše planete.

Razlog za ovo je istraživanje NASA-e koje bi trebalo pokazati da li naše bakterije mogu da prežive na Marsu.

Naime, svaki put kada NASA pošalje rover na Mars, zajedno s njim na Crveni planet odu i brojni mikroorganizmi sa naše planete koji se nalaze na njegovoj površini. Ono što za sada ne znamo je šta se desi sa tim bakterijama. Da li umru? Da li mutiraju? Ili nastave nesmetano da žive čime praktično kolonizuju planetu.

A zašto su se odlučili baš za ovaj projekat i pomračenje? Pa, prema riječima Jim Greene-a, direktora odjela za planetarnu nauku u NASA-i, baloni koji će pratiti događaj nalaziće se u stratosferi koja je veoma slična uslovima na Marsu.

“U stratosferi je temperature oko -37 stepeni Celzijusa, vazduh je izuzeno rijedak a čitava stratosfera je bombardovana ultraljubičastom radijacijom sa Sunca. Tokom pomračenja uslovi će se još više približiti onima na Marsu”, rekao je Greene.

Vrsta bakterija koja ći ići na ovaj put je Paenibacillus xerothermodurans, bakterija izolovana iz zemljišta u Kennedy Space centru. Ove bakterije su jedne od najotpornijih na svijetu. One imaju poseban omotač koji ih štiti i omogućava preživljavanje u izuzetno nepogodnim uslovima.

Nakon što se baloni vrate na zemlju, tim naučnika iz NASA-e će proučiti koliko bakterija je umrlo i da li je došlo do bilo kakvih promjena u DNA

Komentari