umjetna inteligencija stvara lazne vijesti

Studenti Univerziteta u Vašingtonu kroz svoj najnoviji eksperiment pokazali su nam koliko je već danas, uz pomoć umjetne inteligencije, lako stvarati lažne video i audio fajlove koje je gotovo nemoguće razlikovati od realnosti.

Uz njihov novi alat za manipulaciju audio-video materijala, stvaranje lažnih vijesti i informacija ulazi u potpuno novu sferu, a zahvaljujući nevjerovatno realističnim rezultatima posljedice bi mogle biti zaista velike ukoliko bi neko odlučio da zloupotrijebi ovakve alate.

U videu ispod nalazi se govor bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame. Iako je to nemoguće primijetiti na snimku, Obama taj govor nikad u životu nije izgovorio već je on rezultat umjetne inteligencije koja je na osnovu audio i video fajlova njegovih ranijih obraćanja sklopila potpuno nov, ali i lažan govor.

Na lijevoj strani videa vidjećete materijale koji su korišteni pri obradi, a na desnoj krajnji rezultat koji djeluje nevjerovatno realistično:

Osim same manipulacije i kombinovanja audio fajlova, umjetna inteligencija u stanju je obrađuje i pokrete lica i usana Baraka Obame i na snimak „nalijepi“ pokrete koji odgovaraju riječima koje Obama navodno izgovara.

Ako se uz ovo dodaju i alati kao što je onaj koji je nedavno predstavila firma Lyrebird, kojem je dovoljan audio uzorak od svega jedne minute da sintetizuje bilo čiji glas, ili Face2Face upravljanje pokretima lica, jasno je koliko će u veoma bliskoj budućnosti biti jednostavno i lako obmanjivati ljude lažnim informacijama ili vijestima koje se nikad nisu desile.

Ni jedna od kompanija koja se bavi razvojem umjetne inteligencije ili algoritama koji omogućavaju ovakve manipulacije ne radi to iz zlih namjera, ali ako pogledamo našu istoriju primijetićemo da je većina velikih tehnoloških dostignuća, koliko god dobre namjere bile njihovih tvoraca, veoma često korištena upravo u zle svrhe.

Komentari