Norveska je prva zemlja koja gasi FM radio signal

Norveška počinje sa gašenjem analognih radio signala, postavši prva zemlja u svijetu koja emituje samo digitalni radio. Proces je počeo danas u 11:11 po lokalnom vremenu (05:11 po evropskom vremenu) u Bodo-u, gradu na krajnjem sjeveru zemlje, gdje će se očekivati da prelazak bude završen do kraja godine.

Norveška je od 1995. godine u ponudi imala kako FM radio tako i digitalno audio emitovanje (DAB), ali su iz Ministarstva kulture javili da je cijena održavanja postala nerazumna.

Kombinacija planinskog geografskog područija i razbacane populacije od oko pet miliona Norvežana čini dostizanje do svakog građanina naročito skupim. Za osminu cijene, kažu u Ministarstvu, DAB će ponuditi bolji kvalitet zvuka i veći izbor – više od 20 nacionalnih kanala, za razliku od pet koji se trenutno nude na FM-u.

Lokalne stanice mogu nastaviti da emituju na analogne signale ako žele.

Mnogi vjeruju da je gašenje analognog radija neizbježna budućnost, ali odluka nije popularna među samim Norvežanima. Samo 17 posto njih su za, dok je 66 odsto protiv ovog poteza.

Jedan od glavnih razloga je taj da bi prelazak mogao ugroziti sposobnost emitovanja hitnih emisija i da građani nisu dovoljno tehnološki pripremljeni. Na primjer, samo jedna trećina automobila u Norveškoj (oko dva miliona) ima DAB prijemnike, i kupovina adaptera će koštati vozače između 1.000 i 2.000 kruna (od 115 do 230 dolara).

“Norveška je posebno loša zemlja za testiranje jer imamo tako visoke poreze na automobile i zato ima toliko starih automobila”, rekao je Sverre Holm profesor specijalizovan za obradu signala na Univerzitetu u Oslu. “To je protiv ljudskog DNK da se plati za radio. Odatle otpor. ”

Ostale zemlje će pažljivo pratiti efekte koje će ova odluka imati u Norveškoj. Na primjer, u Velikoj Britaniji su rekli  da će razmotriti potrebu da podrže FM radio kada 50 odsto slušalaca bude koristilo DAB, dok je njemačka vlada planirala da ugasi analogni radio u 2015. godini prije nego što su  političari odbacili te planove.

Komentari