indijski lunarni lander

Neuspjeh misije Chandrayaan-2 protekloga petka potresao je indijsku svemirsku agenciju ISRO, koja se sada fokusira na rad onoga što im je preostalo. Umjesto da landerom Vikram i njegovim roverom Pragyan istražuju tlo oko južnog pola Mjeseca, prepušteni su tek svom lunarnom orbiteru koji bi u orbiti oko Mjeseca trebao ostati oko 7,5 godina.

Nedugo nakon što je potvrđeno da je kontakt s landerom Vikram izgubljen i da se sonda vrlo vjerojatno srušila na tlo, agencija ISRO poslala je svoj orbiter u misiju snimanja planirane zone slijetanja. Kamere na orbiteru tokom ovog su vikenda snimile mjesto “tvrdog slijetanja” landera Vikram. Fotografije za sada nisu objavili.

Podaci s telemetrije govore kako je Vikram padao prema tlu brzinom od oko 210 km/h kada se nalazio na samo 330 metara visine, što je očito prebrzo. Nedugo zatim sonda se srušila, a što je od nje ostalo pokazat će dodatno snimanje. ISRO-vi stručnjaci i dalje pokušavaju uspostaviti komunikaciju sa srušenim modulom, no za sada u tome nisu imali uspjeha.

Daljnji planovi
Indijska će agencija imati vremena analizirati neuspjeh ovog slijetanja. No, u narednih deset godina ISRO će imati i prilično zgusnut raspored. Planiraju, naime, poslati svoje sonde u istraživanje Sunca, Marsa i Venere, te se pokušati vratiti istraživanju Mjeseca misijom Chandrayaan 3 tijekom 2024. godine.

Isto tako, ISRO će krajem 2021. godine u svemir poslati i prve astronaute, na čemu već surađuju s europskom agencijom ESA i ruskim Roscosmosom.

Izvor: bug.hr

Komentari