Qualcomm snapdragon je platforma a ne procesor

Gigant u proizvodnji čipova, Qualcomm, poručio je da će u narednim mjesecima promijeniti pozicioniranje brenda svojih proizvoda, a sve će početi sa Snapdragon čipsetom.

“Prihvatili smo korišćenje riječi procesor kako bi se objasnilo kako Snapdragon čipovi daju snagu uređajima, ali je termin procesor sada neadekvatan jer Snapdragon predstavlja više od procesora,” objasnili su u Qualcomm-u.

“To je udružena tehnologija, koja se sastoji od hardvera, softvera i servisa koji ne mogu u potpunosti da se zarobe u jednu riječ kao što je procesor.” poručuje Qualcomm, prenosi TechCrunch.com.

Ubuduće će se o Snapdragonu odnositi kao o platformi, a ne procesoru. SoC uključuje CPU, GPU, DSP i integrisani modem.

Snapdragon Mobile Platform uključuje i druge funkcije koje se odnose na tehnologiju koja zahtijeva signal, surfovanje internetom ili obavljanje poziva. Takođe su u ovu grupu uključeni Quick Charge, skener otiska prstiju, Qualcomm-ov audio DAC, Wi-Fi kao i touch kontroleri.

Svi oni rade zajedno sa SoC-em kako bi dali smartfonu pravo korisničko iskustvo. Drugim riječima, Qualcomm poručuje da je reč koja treba da se koristi: “platforma.”

Komentari