bl teatar powered by prointer

Kao što smo već pisali, kompanija Prointer poklonila je gradu Banja Luci BL Teatar aplikaciju koja korisnicima omogućava da prate repertoare pozorišta u Banja Luci i rezervišu karte za aktuelne predstave.

Aplikacija uključuje sva aktivna pozorišta na teritoriji grada Banja Luka – Narodno pozorište RS, DiS teatar, Dječije pozorište RS, Gradsko pozorište Jazavac, Nevid teatar i Banjalučko studentsko pozorište.

“BL Teatar powered by Prointer” je potpuno besplatna aplikacija, a dostupna je korisnicima Android i iOS uređaja. Sve detalje i linkove za download aplikacije korisnici mogu pronaći na stranici blteatar.com. U izradi su učestvovali predstavnici svih banjalučkih pozorišta i, kako sami kažu, ovo je prvi put da su sva pozorišta radila zajedno na nekom projektu što je dodatni plus “BL Teatar” aplikacije. Nadamo se da će ovaj projekat otvoriti vrata novim saradnjama pozorišta u Banja Luci.

No vratimo se samoj recenziji.

Već nekoliko dana koristili smo “BL Teatar by Prointer” i danas vam donosimo recenziju ove veoma jednostavne i korisne aplikacije.

BL Teatar – dizajn i user experience

bl teatar by prointer aplikacijaJedostavnost je definitivno bila glavna vodilja developerima, a iako će to na prvi pogled djelovati loše, moramo priznati da se ovdje pokazalo kao pun pogodak. Čim instalirate aplikaciju veoma lako ćete se snaći, što je i najvažnije jer je preglednost informacija i jednostavnost rezervacije karata ono što je i najbitnije za aplikacije ovog tipa.

Nema tu ničega što bi odvlačilo pažnju, nema nepotrebnog šarenila niti bilo kakvog viška kada je dizajn u pitanju. Svega tri dominante boje – bijela, crvena i zelena (ako izuzmemo naravno boje na logotipima i plakatima predstava) dovoljne su da se informacije jasno predstave a buttoni za rezervaciju diskretno naglase.

Tako ćete se u svakom trenutku veoma lako kretati kroz interface, saznati sve što vas interesuje o predstavama i bez imalo lutanja, u svega tri klika doći do screen-a za rezervaciju karata za željenu predstavu.

Nakon što pokrenete aplikaciju dočekaće vas screen sa listom banjalučkih pozorišta preko kojih možete doći do željene predstave ili pregledati njihov repertoar. Takođe, na ovom glavnom screen-u nalazi se i tab sa kalendarom na kojem možete vidjeti predstave u banjalučkim pozorištima po danima, što je odlična opcija za one koji žele u pozorište ali ne znaju šta je na repertoaru taj dan. Glavni screen nudi i tab Premijere na kojem možete vidjeti termine premijernih izvođenja predstava u tekućem mjesecu.

BL Teatar aplikacija svoj minimalizam zadržava i kod screen-a odabrane predstave, što je opet u skladu sa glavnom funkcionalnošću – lako dostupne informacije i jednostavna rezervacija.

bl teatar powered by prointer recenzijaKoliko smo primijetili postoje određene razlike u vrsti informacija koje se nude na stranicama predstava (osim onih osnovnih kao što su glumci, dio tima te sinopsis predstave). Ova fleksibilnost u odabiru informacija sigurno će biti korisna za specifične tipove predstava ili projekata (osim predstava ovdje su predstavljeni i drugi tipovi dešavanja u pozorištima kao što su koncerti). Drugim riječima, pozorišta imaju slobodu da svoje predstave opišu na njima najbolji a korisnicima najinformativniji način.

Sa dizajnerske i UX strane, screen za rezervaciju karata je takođe jednostavan i pregledan. Formular sa 4 polja, zatim opcijom odabira datuma za koji želite rezervaciju i button za slanje rezervacije. Na verziji za Android nakon što jednom unesete podatke u formular aplikacija će ih pamtiti što je dodatni plus koji će kasnije ubrzati rezervaciju.

Funkcionalnost i zaključak

bl teatar by prointer rezervacija karataOsim u dizajnu, jednostavnost je bila vodilja i u funkcionalnosti aplikacije. Iako će redovni posjetioci pozorišta u Banja Luci najveću prednost vidjeti u jednostavnoj rezervaciji karata BL Teatar ima još jednu, po nama podjednako važnu funkciju.

Naime, po prvi put na jednom mjestu možete vidjeti sav repertoar pozorišta, po danima u mjesecu ili pojedinačno za svako pozorište. Uz to, za one neodlučne koji bi prije samog odlaska na predstavu voljeli malo više da znaju o njoj, tu su detaljne informacije za svaku predstavu – od sinopsisa, glumaca, reditelja, scenarija te svih ostalih učesnika koji su bili dio tima. Ljudima koji nisu toliko česti posjetioci pozorišta ovo može biti dodatni podsticaj da se odluče da pogledaju neku predstavu.

Kao što smo već spomenuli, funkcionalnost je svedena na dvije primarne stvari – informacije i rezervacije, i upravo je to ono što aplikaciju čini korisnom. Nema nepotrebnih sadržaja, nema reklama što je danas rijetkost kod besplatnih aplikacija i nema notifikacija koje će vam dosađivati. Zaboravićete da imate “BL Teatar” na telefonu dok vam ne zatreba, što je za ovaj tip aplikacije idealno.

Nemamo često priliku da se bavimo aplikacijama sa naših prostora, što je velika šteta, ali kad je već tako drago nam je što su one rijetke koje dođu do nas veoma dobre. “BL Teatar powered by Prointer” definitivno spada u ovu grupu a to potvrđuju i ocjene na Play i App Store.

Ono što bi željeli da vidimo u budućim update-ima jeste mogućnost odabira sjedišta pri rezervaciji i notifikacija koja bi nas na dan predstave obavijestila o tome u koliko sati nam predstava počinje.

Komentari