recenzija devil may cry 5

Ključni aspekt Devil May Cry serijala uvek je bio i ostao combat sistem. Poenta nikada nije bila u tome da pobedite protivnike, već da to uradite sa stilom! Mehanika igre u potpunosti je podređena upravo tome, a developeri su ovoga puta ovaj osnovni princip uspeli da primene na čak tri potpuno različita stila igranja koje donose Dante, Nero i novi misteriozni lik V.

Da, protivnici jesu u velikoj meri i dalje ostali “vreće za udaranje” ali je to uvek i bio slučaj za DMC. Sav varijetet uvek je dolazio ne od neprijatelja, već od izuzetno velike količine poteza koji su vam na raspolaganju da od običnih borbi napravite pravi akcioni spektakl.

Nero je, kao što je to bio slučaj i u četvorci, ostao značajno lakši za igranje od Dantea, a u DMC5 se nalazi na sredini (između Dantea i V) po mogućnostima koje nudi i težini za igranje. Novina za njega su Devil Breaker ruke, koje su potrošnog karaktera i koje ćete nalaziti razbacane po nivoima ili kupovati u shopu.

Kada otključate na kraju igre sve od dostupnih poteza za Nera (bez spoilera ovde), dobijate vrhunski izbalansiranog lika, odličnog za sve nivoa skilla. Dante je, sa druge strane, ostao prilično sličan za igranje kao i u četvorci.

Količinu gameplay varijeteta koju on nudi moguće je u čitavom svetu gaminga uporediti samo još sa izvesnom vešticom iz jednog drugog serijala, pa je u tome Dante ostao tamo gde je i bio – ekspert level lik, koji u rukama pro igrača pravi neviđena čuda, dok će za početnike biti prilično teži od Nera, a naročito od V-a.

Dante ovoga puta ima nešto veći arsenal oružja nego u DMC4, dok je style switching na d-padu ostala osnova njegove mehanike.

Capcom nas je možda najviše iznenadio sa V-om, novim likom koji donosi mehaniku kakvu do sada nismo videli ni u jednoj drugoj akcionoj igri ovog tipa. V se u potpunosti oslanja na tri summona, čijim comboima vi upravljate, dok se sa samim V-om ili sklanjate od akcije, ili rizikujete da stojite blizu (i na taj način lečite ili vraćate u život svoje demone).

Gledati dok neko drugi igra sa V-om može da deluje potpuno konfuzno i nezanimljivo, ali verujete nam, kada jednom probate sami, V je instant jasan, jednostavan i zabavan za kontrolisanje. Svaka čast developerima na tome kako su uspeli da u jednu vrlo prepoznatljivu igru po pitanu gameplaya donesu nešto toliko novo, a da se to zapravo lepo uklapa u već postojeći sistem neprijatelja.

Posle stylish gameplaya, sledeći ključni aspekt DMC-a oduvek je bila priča. Ona je ovoga puta podeljena u dvadeset misija, u okviru kojih ćete prilično često ići “napred-nazad” po pitanju hronologije dešavanja, a kao što možete da pretpostavite, misije su podjednako raspoređene između trojice naših protagonista. Njihovi putevi često se prepliću, a Capcom je čak uveo i interesantnu online mehaniku u okviru koje na istim lokacijama u daljini možete videti drugog igrača, kako igra misiju različitu od vaše, sa različitim likom. Prilično kul stvar.

Takođe, iako je teško govoriti o priči a ne zaći u teritoriju spoilera, ono što je važno da znate je to da su developeri konačno “zaokružili” sva dešavanja iz proteklih nastavaka. Velike misterije su razrešene i DMC5 ultimativno donosi zadovoljavajuće zaključke na koje smo čekali jako dugo. Karakterizacija je takođe odlično odrađena, pa na primer bez obzira na to što iz nekog razloga izgleda kao matori, polu propali roker, Dante je i dalje jedan od najvećih idiota u svetu gaminga ikada (ovo mislimo na najpozitivniji mogući način), Nero je na dobrom putu da ga u tome nasledi, a V, pa, tu već ne smemo ništa da kažemo.

devil may cry 5 recenzijaNico se takođe odlično uklopila u svoju sporednu ulogu, a Lady i Trish iako su možda malo zalutale u naraciji ovog nastavka, opet nam je drago što nisu izostavljene.

Devil May Cry 5 ponovo donosi ekstremno veliki replay value za ovaj tip igre. Sistem je postavljen tako da ako želite više od igre, ona će vam to i pružiti. Najpre prvi prelazak za otkrivanje priče i likove koji će biti izlevelovani negde na srednjem nivou.

Zatim igranje na prvom sledećem višem nivou težine, koji donosi duplo veći health neprijateljima, ali i vama znatno izlevelovanije i zabavnije likove za igranje. Nakon toga, jednom kada dođete do Dante must Die nivoa težine, već bi trebalo da imate i max likove, što se ponovo odlično uklapa u izbalansirano gameplay iskustvo.

Nakon toga, granica za high level igrače praktično ne postoji, a combo klipovi koje ćete videti od ekspert igrača na Youtube-u prava su umetnost u “izražavanju”, kao i nestvarno visok nivo veštine. DMC5 combat sistem nudi više nego i jedan do sada u serijalu i apsolutni je trijumf game dizajna akcionih igara!

Audio prezentacija je na visokom nivou, kako uz prigodne muzičke numere, tako i uz nostalgične zvučne efekte. Sa vizuelne strane međutim, dolazimo i do prvih stvari koje nam se i nisu baš previše dopale. Naime, igra deluje po malo “isprano”, a izbor lokaliteta je prilično razočarao, naročito u drugoj polovini igre.

Neprijateljima nekako nedostaje uverljiv dizajn, a to na žalost možemo da kažemo i za bossove. Možda su i neki od prethodnih nastavaka u ovom aspektu postavili dosta visok standard, pa smo to očekivali i od petice, koja je dosta toga drugog uradila baš kako je i trebalo.

Takođe, treba istaći i super old school dizajn nivoa, bukvalno preslikan iz igara od pre dvadesetak godina. Devil May Cry nikada nije bio jak na platformingu i puzzle solvingu, to nikada i nije bila poenta. Međutim, i pored toga, sada je sve simplifikovano baš do krajnje granice, što gledano iz perspektive današnjih igara može nekim igračima da deluje možda i previše arhaično.

Zaključak

devil may cry 5 recenzija tasterDevil May Cry 5 je ona igra na koju su fanovi čekali više od deset godina. U svim važnim aspektima, serijal ponovo sija punim sjajem. Combat nikada nije bio ovoliko dobar, tri lika donose tri potpuno različita stila igranja, a za one koji u gameplay mehaniku ulože veću količinu truda, DMC5 to vraća sa do sada neviđenom količinom stylish akcije.

Priča je takođe odlična i konačno zaokružuje dešavanja iz čitavog serijala do sada. Capcom kao da je poslušao baš sve ono što su fanovi želeli. Posle izleta sa rebootom koji nikome nije bio jasan, Devil May Cry serijal je sa DMC5 slobodno možemo reći jači nego ikada!

Izvor (IGN Adria)

Komentari