Aplikacija Umer pomaze u organizaciji sahrane

Od filmova do vožnje kući i hrane – aplikacije za smartfone su napravljene tako da dobijemo ono što želimo onda kad mi to želimo.

Sada, možemo dodati sahrane na ovu listu. Da, sahrane. Upoznajte „Umer“ (i ne, to nije tipkovna greška).

Prema BBC-u, očekuje se da se Umer aplikacija pokrene u narednih nekoliko mjeseci. Kada se to desi, omogućiće ožalošćenim Rusima, sa samo nekoliko dodira, planiranje sahrana nedavno preminulim prijateljima i rođacima.

Sve što treba da uradite je da, pored imena pokojnika, ukucate datum smrti, religiju i adresu. Korisniku je potom dat izbor lokalnih groblja, direktora i drugog osoblja, zajedno sa svim potrebnim informacijama. Aplikacija korisniku omogućava da odabere između kremacije i sahrane, pa čak i da odabere nadgrobni spomenik.

Kada se sve to sredi, korisnik se prosljeđuje operatoru koji finalizira dogovor. Umer takođe pruža svu potrebnu papirologiju  potrebnu nakon smrti.

Zvuči prilično zgodno. Međutim, uprkos tome što je još uvek u razvoju, Umer je izazvao određenu sumnju na ruskom internetu.

Prvo, hajde da istaknemo jednu očiglednost. Da, sa razlikom od samo jednog suglasnika, “Umer” je zabrinjavajuće sličan kao “Uber”. A ako malo zaškiljite, čak i logotip izgleda slabašno sličan starom Uber-ovom. Ali to nije problem.

Kako je istakao BBC, “Umer” je ruska riječ za “mrtav”. Ova igra riječi nije prošla nezapaženo, a neki ruski interenet korisnici se žale na uočene neugodnosti.

Komentari