mars rover opportunity

NASA je juče potvrdila da Opportunity rover više nije u funkciji, i time zvanično privela kraju jednu od najznačajnijih naučnih misija u našoj istoriji. Ujedno, na konferenciji na kojoj je odana počast Opportunity roveru predstavnici NASA-e pokazali su i neke detalje i otkrića Mars Exploration Rover-a (MER), predstavljajući time novo poglavlje u istraživanju Crvene planete.

Nakon skoro 15 godina koliko je istraživao Mars, Opportunity je prestao da šalje signale u junu prošle godine, nakon oluje koja je nanijela velike količine pjeska na roverove solarne ploče i time mu uskratila energiju za kretanje i komunikaciju.

Opportunity je zajedno sa roverom Spirit sletio na Mars 2014. godine, a prvobitnim planom trebalo je da budu aktivni svega 90 dana. Spirit je prestao s radom 2010. godine. Ova dva rovera zajedno su pronašli dokaze da je Mars nekad imao vodu i da je mogao sadržati sastojke neophodne za razvoj života.

Tokom svoje službe na Marsu, Opportunity je prešao više od 45 kilometara, napravio hiljade fotografija koji su nam potpuno izmijenili način na koji posmatramo Mars kao i način na koji planiramo buduća istraživanja nebeskih tijela.

Komentari