samsung galaxy S10 modeli

Samsung je sinoć predstavio svoje nove telefone i to nekoliko verzija Galaxy S10 modela, te njihov prvi preklopi telefon Galaxy Fold. Cijene se kreću od oko 660 evra za najslabiji Galaxy S10 model, dok će početna cijena Galaxy Fold telefona u Evropi biti astronomskih 2.000 evra.

U Samsungu najveću nadu polažu u modele Galaxy S10 i S10 Plus koji će nuditi 6.1 te 6.4 inčne OLED ekrane sa rezolucijom od 1440 pixela širine i omjera 19:9. Ekrani posjeduju HDR10+ certifikaciju koja dodatno povećava kvalitet slike, što ih čini vjerovatno najboljim ekranima trenutno na tržištu.

Osim očitih kozmetičkih promjena, kao što je izbjegavanje zareza (notch), umjesto kojeg je Samsung na ekranima napravio rupe u kojima se nalaze prednje kamere (jedna na S10 i dvije na S10 Plus modelu), novi modeli donose još dosta novih stvari.

Zadnje kamere rade po sistemu tri sočiva koji omogućavaju široki, super široki i tele fotografisanje. Sočiva zadužena za široko i telephoto fotografisanje su ista kao u prošlogodišnjem modelu, dok sočivo za ultrawide fotografisanje omogućava ugao gledanja od 123 stepena, a posjeduje sensor od 16 megapiksela. S10 i S10 Plus omogućavaju i snimanje 4K UHD videa i sa zadnjim is a prednjim kamerama.

Oba modela pokreće Snapdragon 855 procesor, dostupno je od 8GB do 12GB RAM memorije, te od 128GB do čak 1TB memorije za skladištenje podataka. Tu su i baterije od 3.400mAh te 4.100mAh, oba modela podržavaju i wireless punjenje a mogu se koristiti i kako bi preko njih bežično napunili neki drugi uređaj, kaon a primjer Galaxy Buds slušalice.

Galaxy S10E – jeftiniji i manji model

samsung galaxy S10EOsim očekivanih S10 i S10 Plus modela, Samsung je predstavio i jeftiniju verziju Galaxy linije – S10E model. Telefon je manji od prethodna dva, sa ekranom 5.8 inča uz prepoznatljiv Galaxy S kvalitet izrade te IP68 otpornost na vodu. Rezulocija je 1080 piksela širine sa omjerom 19:9. Tu je i Snpadragon 855 procesor, isto kao i kod S10 te S10 Plus modela.

Međutim, za razliku od skupljih verzija, Galaxy S10E posjeduje samo dvije zadnje kamere – normalnu 12-megapikselnu kameru, te 16-megapikselnu za fotografisanje širokih uglova. Ovaj model takođe podržava snimanje videa u 4K HDR+ rezoluciji.

Od ostalih specifikacija treba izdvojiti i to da S10E dolazi u dvije verzije – jedna sa 6GB RAM memorije i 128GB memorije za skladištenje, te 8GB RAM memorije i 512GB memorije za skladištenje. Obe ove verzije podržavaju i microSD kartice pa možete dodatno proširiti memoriju.

Samsung Fold – prvi telefon sa preklopnim ekranom

samsung foldNakon nekoliko teaser kampanja koje se pojavljuju od novembra, Samsung je sinoć napokon zvanično predstavio svoj prvi telefon sa preklopnim ekranom – Samsung Fold, koji će se na tržištu u Evropi naći od 3. maja.

Cijena ovog uređaja biće astronomskih 2000 evra, a evo šta dobijate za te novce:

Samsung Fold koristi 7.3 inčni Infinity Flex Display sa ekranom veličine tableta koji se može preklopiti kako bi stao u džep. Glavni ekran dolazi sa QXGA+ rezolucijom omjera 4.2:3, a kad se preklopi pretvara se u 4.6 inčni HD+ (12:9) ekran.

Uređaj pokreće Qualcomm 7nm octa-core procesor te 12GB RAM memorije, a za skladištenje podataka koristi se Univerzal Flash Storage 3.0 (eUFS) sa 512GB prostora.

Fold takođe ima 3 kamere, 12-megapikselnu širokougaonu kameru, 16-megapikselnu ultra široku kameru i 10-megapikselnu kameru koja služi kao selfie kamera.

Vidi se da je Samsung uložio dosta truda u ovaj model, naročito kada uzmemo u ubzir software-ska unaprjeđenja koja omogućavaju veoma napredan multitasking sa više aplikacija, te veoma jednostavno i intuitivno prilagođavanje aplikacija tokom prelaska iz tabletskog u telefonski mod.

Za očekivati je da Samsung Fold započne globalni trend uređaja sa preklopnim ekranima, kojih ćemo tokom ove i sledeće godine imati sve više.

Komentari