Snimljeno izbacivanje materije iz crne rupe

Prije godinu dana svijet je obišla prva fotografija crne rupe, nastala putem radioteleskopa kolaboracije Event Horizon Telescope. Ova fotografija nastala je spajanjem podataka snimljenih radioteleskopima na svim stranama naše planete, a prikazuje sjajni akrecijski disk oko crne rupe koja se nalazi u središtu galaksije Messier 87, te prazninu unutar njega.

Isti tim koji je objavio ovu snimku sada je stvorio i kratki video zapis, tj. animaciju dobijenu radioteleskopskim opažanjima kvazara 3C 279. Podaci su zabilježeni još prije tri godine, od 5. do 11. aprila 2017., a dodatnom je analizom radiovalova koji su stigli iz galaksije udaljene 5 milijardi godina od Zemlje zaključeno da je riječ o aktivnom kvazaru, milijardu puta veće mase od Sunca.

Kvazar je galaksija s izrazito sjajnim zvjezdolikim jezgrom unutar koje je ponovo crna rupa s akrecijskim diskom. No, za razliku od objekta M87, ova crna rupa pod uglom od 90° u odnosu na akrecijski disk velikom relativističkom brzinom (oko 99,5% brzine svjetlosti) izbacuje mlaz plina. Sada je po prvi put izravno viđeno da je oblik tog izbacivanja nešto drugačiji nego što su predviđanja to govorila – ima, naime, neobično uvrnut oblik pri svojoj bazi. Drugi opaženi detalji, poput raspršivanja materijala, numeričkim su modelima predviđeni i sada su prvi put potvrđeni.

Istraživanje velike količine podataka dobijene kolaboracijom EHT tek je počelo, najavljuju naučnici, a slika crne rupe i ovog kvazara jedni su od prvih rezultata u nizu još vjerovatno mnogo njih. Dodatno, u EHT će ukupno do proljeća 2021. biti uključeno 11 opservatorija pa će i to izroditi nove zanimljive pronalaske iz dubokog svemira.

Izvor: bug.hr

Komentari