NASA-ini astronauti Mike Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker te član japanske agencije JAXA Soichi Noguchi, poletjeli su iz Svemirske baze Kennedy na Floridi tokom prošle noći raketom Falcon 9 SpaceX-a prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ovo je drugo lansiranje astronauta s američkog tla i američkom privatno izrađenom raketom ove godine, no prva “prava” misija. Ona od maja, kada su astronauti prvi puta letjeli kapsulom Crew Dragon, iako je bila prva, bila je ipak pokazna misija (Demo-2). Ova današnja smatra se prvom operativnom, kakvih će više uslijediti u narednim godinama.

Kapsula Crew Dragon s četvero astronauta trenutačno je u orbiti u kojoj “hvata” Međunarodnu svemirsku stanicu, s kojom će se spojiti u utorak oko 5 sati po hrvatskom vremenu.

SpaceX lansirao astronaute na ISS

Astronauti koji sada stignu na ISS postat će dijelom njegove 64. ekspedicije i nastavit će svoj rad u orbiti u 65. ekspediciju u kojoj će im se u aprilu pridružiti trojica ruskih kolega. Hopkins, Glover, Walker i Noguchi trebali bi se na Zemlju vratiti u junu sljedeće godine, nakon 210 dana u orbiti. Svi osim pilota misije Glovera već su ranije boravili u svemiru.

Prije nego se oni vrate, SpaceX bi na ISS trebao poslati još jednu posadu. Za to će biti korištena reciklirana kapsula iz majskog lansiranja. Ubrzavanjem ritma lansiranja NASA i SpaceX počet će ostvarivati svoje inicijalne planove o najmanje dva lansiranja godišnje, a kompanija Elona Muska postat će, nakon Roskozmosa, stalni NASA-in partner za slanje tereta i ljudi u orbitu.

Snimka cijelog procesa pripreme astronauta i lansiranja je ispod teksta. Samo lansiranje misije Crew-1 možete pogledati od 4:25:00 na dalje. Nažalost, budući da se sve desilo tokom noći, snimke i fotografije ovoga puta nisu atraktivni kao inače.

Izvor: bug.hr

Komentari