student slucajno izumio telefonsku bateriju koja moze trajati 400 godina

Naučnici sa Univerziteta Kalifornija razvili su dopunjivu bateriju koja bi mogla trajati 400 godina. Izum je pronađen skoro sasvim slučajno kada su pokušavali osmisliti bolje nano-žice za upotrebu u običnim dopunjivim baterijama.

Nano-žice (strune ili žice promjera tek nekoliko nanometara) su veoma dobri provodnici jer imaju mnogo površine koja zadržava elektrone. Ali su takođe vrlo krhke i sklone da izdaju nakon nekoliko punjenja.

Zbog toga je tim studentkinje Mya Le Thai istraživao svojstva nano-žica napravljenih od zlata koje su ugrađene u specijalni gel od elektrolita.

Tokom testova tim je došao do nevjerovatnog otkrića: baterija je preživjela 200.000 krugova punjenja za tri mjeseca bez ikakvog gubitka na performansama. To bi navodno značilo da ova baterija može napajati smartphone ili laptop 400 godina!

„To je bilo ludo“, rekao je Reginald Penner sa hemijskog fakulteta kalifornijskog Univerziteta. „Obično ovakve baterije rapidno slabe nakon samo pet ili šest hiljada krugova, sedam najviše.“

Istraživači još uvijek nisu sigurni zašto kombinacija gela i zlatnih žica sačinjava super-bateriju. Ali, pošto je zlato veoma skupo, naučnici žele da isprobaju nekoliko alternativa prije nego što počne proizvodnja baterija za tržište.

Zbog toga još uvijek ne znamo kada ćemo moći početi koristiti ove super trajne baterije na svojim telefonima – ako se to uopšte ikad i dogodi. U svakom slučaju, testovi zvuče obećavajuće.

 

Komentari