Tesla predstavlja solarne krovove budućnosti

tesla predstavlja krovove buducnosti

Iz kompanije Tesla stiže još jedna inovacija: solarni krovovi koji bi u budućnosti trebali potpuno zamijeniti sve postojeće krovove. U pitanju su usavršeni solarni paneli kombinovani sa Teslinim unapeđenim akumulatorom Powerwall 2.

Ovaj sistem će omogućiti vlasnicima kuća da zamjene svoj kompletan postojeći krov sa solarnim panelima koji omogućavaju i pojednostavljuju proces napajanja solarnom energijom cijelog domaćinstva.

Krov je napravljen od staklenih ploča sa integrisanim solarnim ćelijama. Musk, generalni direktor kompanije, tvrdi da će ovi krovovi izgledati podjednako dobro ili čak bolje od standardnih ali će biti potpuno transparentni za sunčeve zrake. Ploče će biti hidrografski štampane, što svaku čini vrlo specifičnom i zbog toga neće postojati dva ista krova.

tesla solarni krovovi

Ova tehnologija je nastala udruživanjem snaga kompanija Tesla i Solar City koja je specijalozovana za izradu solarnih ploča. Umjesto da se na postojeće krovove naknadno postavljaju solarni paneli, u budućnosti će zahvaljujući ovoj tehnologiji, krovovi već biti sačinjeni od solarnih ploča.

U Powerwall 2 može pohraniti 14 kWh energije, sa 5 kW kontinuirane snage. Ovaj akumulator ima garanciju na neograničen i neprekidan rad na 10 godina. Ove ploče će takođe imati integrisane dijelove za grijanje tako da se zimi topi snjeg sa krova i omogućava nesmetano generisanje energije.

solarni krovovi

Ljudi sada neće morati odvojeno da kupuju solarne ploče i akumulatore za čuvanje energije, Tesla ima prozvod koji obuhvata oba. Na predstavljanju nije navedena njegova cijena ali je naglašeno da će biti cjenovno konkurentan tradicionalnim krovovima sa dodanim panelima.

Musk, koji se inače zalaže za život bez upotrebe fosilnih goriva, kaže da postoje tri dijela solarne tehnologije: generisanje (solarni paneli), skladištenje (baterije) i prenos (električni automobili). Musk planira da kompanija Tesla proizvodi i prodaje sva tri.

Komentari

1 KOMETAR

Comments are closed.