Tetris

Sredinu devedesetih godina kod nas je upečatljivo obilježila konzola za digitalne igre, u širokim narodnim masama poznata kao ”Tetris”, ili ”Brick Game” na engleskom govornom području.

Teško je nekome danas objasniti tu vrstu uzbuđenja dok se približavate banjalučkoj tržnici a sa tezgi odjekuje neprekidni zvuk “Tetrisa” (i miješa se sa uzvicima švercera: ”Čokolade dinar!”)

Generacija koja je za audio-kasete i flopi diskove samo čula, a nikada ih nije koristila (a možda ni vidjela) nikada neće spoznati radost igranja prvih video igara; svađu sa braćom i sestrama ko će i koliko igrati ”Tetris” i običaj da se baterije od “volt i po” maksimalno iskoriste, da im se duša iscijedi dok ekran “Tetrisa” broji posljednje minute blijedog života.

Zatim neizvjenosti pozajmljivanja “Sege Mege” od onog jednog druga koji je imao – tri ista kertdriža sa igricama, Super Mario i tenkići. A par godina kasnije, fanatično igranje iznajmljenog “Sony Play Station 1”, 48 sati bez spavanja da se iskoristи sve vrijeme i svaka marka.

U bespućima digitalne istorije mogu se naći pouzdani podaci o “Tetrisu.” U razvijenijem dijelu svijeta bio je popularan već krajem osamdesetih godina i ranih devedesetih, a kod nas stiže sredinom decenije koju uglavnom pamtimo kao ratnu.

Originalni, prvi “Tetris” napravljen je u Sovjetskom Savezu 1984. godine i izumio ga je i razvio ruski programer Aleksej Pažitov (na fotografiji ispod).

Aleksej Pazitnov izumitelj Tetrisa

Tetris ima plastični okvir i nekoliko jednostavnih ”brick” igara (slaganje, ”pucanje”, ”zmijice”). Svaka igrica je imala nekoliko varijacija i nivoa težine. ”Tetrisi” su prvo imali 12, ili 18 igrica, a kasnije se pojavila crna verzija zvana ”Apollo” koja je imala i duplo više itd.

Ruski “Tetris” je imao prepoznatljiv oblik: pravougaonik sa iskrivljenim srednjim dijelom koji je razdvajao dio sa displejom od dijela konzole sa tasterima . Takođe, ruska varijanta je koristila tri baterije.

“Tetris” se svijetom raširio kada su počeli da ga kopiraju i proizvode Kinezi. Kineski je radio na dvije baterije i naravno, tada je postao mnogo jeftiniji pa nije bio preveliki trošak da se kupi ni kod nas, bez obzira na krizne godine.

“Tetris” se i danas može naći u online prodavnici Olx.ba i košta 9-10 KM, i obično će ga kupiti strastveni kolekcionari retro-igrica. U drugoj polovini devedesetih sa tezgi i prodavnica potisnuo ga je mnogo atratktivniji ”Nintentno Game Boy” i njegove varijacije i kopije.

Inače, ruski naučnik Pažitnov1991. godine se preselio u SAD, gdje je sa Henkom Rodžersom 1996. formirao The Tetris Company i konačno počeo da ubire plodove svog izuma.

Radio je na dizajniranju puzzle igara, a dizajnirao je igru Pandora Box. Pažitnov je radio u Microsoftu od oktobra 1996. do 2005. godine i bavio se razvojem “The Puzzle Collection” i “MSN Mind Aerobics” u Microsoftovom odjeljenju za igre i zabavu.

Njegova verzija igre Hexic bila je uključena u Xbox 360 Premium paket.

(Taster.ba)

Komentari