top 5 besplatnih android i ios aplikacija za savrsene fotografije

Mobilne telefone već godinama mnogi nazivaju foto aparatima sa internetom i opcijom poziva, i to s razlogom. Danas je nezamislivo da bilo koja kompanija koja drži do sebe predstavi novi mobitel sa samo jednom ili dvije kamere, a u doba kada tri pa čak i četiri kamere postaju standard sasvim je razumljivo da društvenim mrežama dominiraju fotografije i video clipovi.

Instagram je odavno najpopularnija mreža na našim prostorima, bar kod mlađe generacije, pa gdje god pogledate oko sebe vidjećete bar jednu osobu koja zauzima svoju selfie pozu, uz onaj prepoznatljivi zvuk okidanja fotografije na telefonu.

Ali i pored svih tih prednjih i zadnjih kamera, ovih i onih sočiva te ovoliko ili onoliko megapiksela, svi smo mi nebrojeno puta skrolali nečiji Instagram profil nevjerujući koliko su im fotografije bolje nego kod nas, uprkos našem najnovijem modelu telefona i silnom trudu da podesimo savršen kadar.

Dva su razloga zašto je to tako.

Prvi je taj da većina Instagram zvijezda i influensera čijim fotografijama se divite plaćaju profesionalne fotografe koji prave i obrađuju sve njihove fotografije (ljudi su spremni svašta učiniti za lajk, zar ne).

Drugi razlog je da koriste neke od aplikacija za obradu i uljepšavanje fotografija.

S obzirom da je plaćanje usluga profesionalnog fotografa prilično skupo za mnoge od nas, ostaje nam ova druga opcija, a mi vam ovdje predstavljamo najbolje besplatne aplikacije za obradu fotografija u 2019. godini.

FaceTune 2 – za savršen selfie u svako doba

Download: Android, iOS

facetune - aplikacija za savrsen selfieFaceTune 2 je besplatna aplikacija koja je dostupna i Android i iOS korisnicima, i koja je za veoma kratko vrijeme dobila epitet kralja selfie fotografije. Na PlayStore se nalazi u Editor’s Choice sekciji, koja je rezervisana samo za najbolje od najboljih aplikacija, dok na App Store ima visoku 4.7 ocjenu korisnika.

Nudi zaista mnogo opcija, a tu je i mogućnost da paletu dostupnih alata i efekata proširite kupovinom novih, specijalizovanih funkcija.

Sve ono što dobijete u besplatnoj verziji biće vam više nego dovoljno – od retuširanja, izbjeljivanja zuba, uklanjanja neželjenog crvenila ili drugih fleka na licu pa čak i modifikacija oblika lica i nosa, promjene izvora svjetla te predefinisanih filtera poput onih koje nudi Instagram.

Foodie – za vrhunske fotografije hrane

Download: Android, iOS

foodie aplikacijaAko ste jedni od onih koji obožavaju hranu, pišete neki food blog ili jednostavno obožavate da fotografišete jelo prije nego ga krenete jesti, Foodie će vas oduševiti.

Sam editor je prolično jednostavan i svojim filterima podsjeća na Instagram, s tim što je svaki od 30 filtera prilagođen prvenstveno hrani. Tu su i smart guides koji će vam pomoći da podesite savršen kadar ili veoma precizan birds eye view, pa će vaše fotografije hrane ubrzo početi ličiti na one iz poznatih food magazine.

Uz filtere koji će oživiti svaku fotografiju, naglasiti boje ili stvoriti pravu malu filmsku scenu, da  tu su i druge funkcionalnosti kao što je opcija snimanja videa sa filterima, timer, jednostavna Social Share opcija kako bi svoje remek djelo pokazali cijelom svijetu i sl.

Prisma – da probudite umjetnika u sebi

Download: Android, iOS

prisma foto editorVećina foto editora koji vaše fotografije pretvaraju u crteže ili slike veoma loše radi posao i krajnji rezultati su u većini slučajeva jednostavno ružni.

Prizma je iznimka i vjerovatno jedina aplikacija ovog tipa koja će vas oduševiti.

Čim se pojavila, aplikacija je izazvala ogromno interesovanje javnosti a ubrzo su uslijedile brojne titule za aplikaciju mjeseca i godine u gotovo svim poznatijim tech magazinima.

Prisma je jedina aplikacija ovog tipa koja koristi izuzetno sofisticiran software zasnovan na umjetnoj inteligenciji kako bi od vaših fotografija napravila prava mala umjetnička djela.

Aplikacija posjeduje preko 250 različitih efekata i filtera koji jednostavno ne dozvoljavaju da ostanete bez inspiracije, a uz internu društvenu mrežu na kojoj možete predstavljati svoje fotke i pregledati tuđe, novih ideja vam neće nedostajati.

Nije ni čudo što Prismu koristi više od 120 miliona korisnika.

Collage Maker (LiveCollage) – najbolji izbor za kolaž fotografije

Download: Android, iOS

collage maker (livecollage) aplikacijaOpciju da pravite kolaže od svojih fotografija danas nude brojne foto aplikacije, a neki telefoni je već imaju i po defaultu u sklopu svoje aplikacije za kameru. Međutim Collage Maker (LiveCollage ako ste na Androidu) ovu funkcionalnost diže na potpuno novi nivo.

Aplikacija vam nudi mogućnost kombinovanja do 16 fotografija uz više od 5000 različitih opcija, layout, efekata i raznih drugih alata. Teško da ćete se uz Collage Maker osjećati kao da nemate dovoljno mogućnosti da se izrazite.

Tu su i neke standardne opcije za obradu fotografija tako da nećete morati da izlazite iz aplikacije i pokrećete novu kako bi editovali slike prije nego napravite svoj kolaž.

Snapseed – najbolji all-round editor

Download: Android, iOS

snapseed photo editorSnapseed bi svojim opcijama postidio in eke od poznatih desktop aplikacija za obradu fotografija, što i ne čudi toliko s obzirom da je u pitanju Google-ov proizvod.

Ova aplikacija zadovoljiće sve vaše potrebe za brzu obradu fotografije, a da krajnji rezultat bude izuzetno kvalitetan. Kao i većina sličnih aplikacija Snapseed nudi brojne filtere, ali ih ovdje možete dodatno podešavati, pa čak praviti i svoje sopstvene.

Osim klasičnih alata za kropovanje, resize, vignette, postavljanje okvira ili teksta… Snapseed nudi i neke napredne opcije kao što je precision masking, koji vam omogućava da editujete dubinu (npr. blurujete pozadinu kako bi naglasili određene dijelove fotografije), te opciju selektovanja samo dijela fotografije na kojem možete raditi razne izmjene is l.

Aplikacija će vam snimiti svaki korak tokom editovanja, tako da u bilo kojem trenutku možete ponovo otvoriti fotografiju i nastaviti gdje ste stali, ili izbrisati određene korake koji vam se ne sviđaju.

Komentari