twitter gasi servis periscope

Iz Twittera je juče potvrđeno da u potpunosti gase servis Periscope, te da od marta sledeće godine aplikacija više neće biti dostupna. Već sada više nije moguće otvoriti novi nalog na Periscopeu.

Iz kompanije tvrde da je glavni razlog za gašenje servisa finansijska neodrživost kao i značajan pad korisnika posljednjih par godina. Sve ovo učinilo je ogromnim troškove održavanja aplikacije, servera i razvoj novih funkcionalnosti te Periscope više jednostavno nije isplativ.

Twitter je ovaj servis kupio 2015. godine kada su na društvenim mrežama počeli da se pojavljuju live videa. Na ovaj način Twiter je namjeravao da postane relevantan u ovoj domeni komunikacije, ali je razvoj i popularnost live videa dovela do toga da je za kompaniju dosta isplativije inkorporirati ih u samu Twitter aplikaciju, što su nedavno i učinili kroz svoju Twitter Live sekciju.

Korisnici će do marta sledeće godine imati priliku da skinu i arhiviraju i svoja videa i sve podatke sa Periscope aplikacije, dok će website ostati aktivan kao jedna vrsta javne arhive.

Komentari