facebook covid-19 notifikacije

Facebook će od sada slati notofikacije korisnicima koji su lajkali, dijelili ili komentarisali na postove o COVID-19, a koji su kasnije uklonjeni jer su opovrgnuti i krše pravila korištenja kompanije.

U praksi to bi trebalo funkcionisati ovako – ukoliko ste imali neku interakciju sa postom koji je uklonjen zbog širenja neprovjerenih ili netačnih informacija, dobićete notifikaciju da je taj post uklonjen, a kad kliknete na nju otvoriće vam se stranica sa screenshotom tog posta te sa razlozima zašto je taj post uklonjen. Ova stranica takođe će sadržavati i linkove na kojima možete pronaći provjerene informacije o COVID-19, te opciju da otpratite stranicu ili grupu koja je postavila sporni post.

Ovo novi korak akcije u kojoj se Facebook obavezao da će uklanjati postove koji šire dezinformacije o COVID-19 , međutim mnogi analitičari smatraju da se Facebook relativno kasno uključio u borbu protiv lažnih i opasnih vijesti.

Mnogi smatraju da je komapnija odugovlačila ovakve mjere kako bi zaradili što više od oglasa koji se često koriste kako bi se lažne vijesti širile, i da je tek kada je pritisak javnosti i ustanova postao ogroman odlučila da se uključi u borbu.

U međuvremenu, već gotovo godinu dana od početka pandemije, Facebook je dopuštao širenje teorija zavjere i lažnih vijesti o virusu i vakcinama, čak i onih koje su bile opasne po zdravlje, kao što su postovi o tome kako ispijanje izbjeljivača za veš može da pomogne u borbi protiv COVID-19.

Komentari