xbox one

Početkom mjeseca publikacija Motherboard dokopala se materijala koji upućuju na to da su razgovori korisnika Skypea i glasovne naredbe korisnika Windowsa 10 bile slušane od strane firmi koje rade na poboljšavanju kvalitete tih usluga. Iako se javno napominje da se glasovni zapisi analiziraju, nigdje ne stoji da taj posao rade ljudi, a ne računari. Iz Microsofta su kasnije to potvrdili.

No, nisu samo Skype i Cortana “prisluškivali” korisnike. Prema novom izvještaju Motherboarda, to je radila i Xbox One konzola. Naime, prije nego je konzola 2016. dobila podršku za virtualnu pomoćnicu Cortanu, Xbox se pomoću nekadašnjeg Kinecta mogao kontrolisati glasovnim naredbama.

Zaposlenici koje je Microsoft angažovao da slušaju glasovne naredbe korisnika Xboxa kažu kako je većina istih bila vezana baš uz konzolu i igre, no ponekad se znalo dogoditi da korisnik nenamjerno aktivira glasovnu naredbu te da netko s druge strane sluša šta ovaj govori. Oni koji su slušali kažu kako su se na većini snimaka mogli čuti glasovi djece.

Iz Microsofta su odgovorili kako su prije nekoliko mjeseci prestali s praksom analiziranja glasovnih snimaka sa Xbox konzola te da nemaju plan ponovo početi s time. Iznimka su jedino slučajevi kada neko prijavi nekoga zbog glasovne poruke koju mu je poslao, a sadrži prijetnje.

Također su podsjetili da korisnik može obrisati sve glasovne zapise koje Microsoft/Cortana ima o njemu. I onda samo trebamo vjerovati da ti zapisi stvarno jesu obrisani.

Izvor: hcl.hr

Komentari