project scarlett xbox

PlayStation 5 nije jedina nova konzola koja bi se trebala pojaviti na tržištu tokom sljedeće sezone praznika u 2020. godini, ali Sony-jeva igračka svakako je češće bila spominjana u vijestima i nagađanjima nego Project Scarlett. Microsoft, međutim, želi da kupci znaju da je naučio lekcije i greške prilikom pokretanja Xbox One i da ih više neće ponoviti. Xbox Scarlett će biti jednako moćan kao i PS5, a uz to i jednako pristupačan.

Microsoftov Xbox i šef igara Phil Spencer potvrdili su u intervjuu za The Verge:

Rekao bih da smo imali prilike naučiti neke stvari iz prošlosti, prilikom predstavljanja Xbox One generacije. Ako se sjećate početka ove generacije bili smo stotinu dolara skuplji od konkurencije i da, bili smo manje moćni. Međutim, s time na umu, novi Projekt Scarlett započeli smo s timom vodećih ljudi i s jasnim ciljem tržišnog uspjeha.

Spencer je također napomenuo da će Microsoft vjerovatno napraviti dosta Xbox verzija nakon Project Scarletta, ali sljedeći Xbox će biti vrlo konkurentan:

Dakle, ljubiteljima konzola ponudit ćemo sve što trebaju. Slušali smo tržište, i zaključili prioritetne stvari koje takvo tržište treba, i želimo se takmičiti, i to na ispravne načine, zbog čega smo fokusirani na cross-play i kompatibilnost unazad.

Već smo znali da će sljedeći Xbox i PS5 imati istu grupu specifikacija, jer će se na obe konzole pojaviti prilagođeni AMD čip, temeljen na arhitekturi Zen 2 i Radeon RDNA grafici. Dakle, performanse će biti slične, Xbox Scarlett podržavat će 8K igre, do 120 fps, imat će hardverski ray tracing i promjenjivu brzinu osvježavanja. Portal Verge napominje da će novi Xbox sadržavati i SSD pohranu, baš kao i PS5, a Sony je, naravno, ovu vijest oglasio na sva zvona u posljednjih nekoliko mjeseci.

Što se tiče kompatibilnosti s unazad, Sony je također rekao da će PS5 podržavati igre napravljene za prethodne PlayStation sisteme, ali to tek treba vidjeti, kako će sve to skupa raditi.

Kad je riječ o cijenama, Sony nije ponudio nikakve najave o tome kolika će biti cijena Play Stationa 5, no firma je nagovijestila da bi PS5 mogao biti povoljniji od očekivanog. Na kraju krajeva, Sony želi da mnogi sadašnji vlasnici PS4 brzo požele napraviti nadogradnju na PS5.

Spencer se također nije osvrtao na moguće cijene nove Microsoftove konzole Projekta Scarlett i nije potvrdio hoće li Microsoft lansirati jednu ili dvije verzije Xbox Scarlett-a sljedeće godine. Rekao je da Microsoft ne želi zbuniti ljude kada su u pitanju njihove konzole planirane za sljedeću jesen. Microsoft trenutno prodaje različite verzije Xbox One S i Xbox One X, a dodavanje Project Scarlett stvrarno može uzrokovati određenu zbrku.

Iznos: pcchip.hr

Komentari