YouTube Android aplikacija će sa narednim ažuriranjem dobiti podešavanja za željeni kvalitet videa

Dolazeća verzija YouTube aplikacije za Android će korisnicima omogućiti da podese preferirani kvalitet videa za streaming.

Ova funkcija je otkrivena u APK verziji 15.12.33, a kako pored tastera za njihovo aktiviranje u “BETI” stoje naznake velikim slovima, vjerovatno je da postoje još neki bagovi koje je potrebno ispolirati.

Trenutno, YouTube ima podrazumijevani kvalitet videa koji je podešen serverski. Google je odlučio da smanji kvalitet streaminga na globalnom nivou, čime je podrazumijevani kvalitet podešen na 480p, kako bi se protok oslobodio i za druge korisnike. Naravno, korisnik može tokom gledanja videa da se prebaci na HD kvalitet ručno, ali će svaki naredni video ponovo biti puštan u 480p.

Nakon što nova funkcija bude stigla na uređaje, korisnici će imati dve zasebne kontrole za podrazumijevani kvalitet videa – jednu kada je telefon povezan na Wi-Fi i jednu kada se koristi mobilni protok.

Nova funkcija će biti korisna nakon što se okonča COVID-19 pandemija, posebno kada se video pregleda na većim ekranima, kao što su tableti.

Izvor: benchmark.rs

Komentari