Predstavljen BlackBerry KeyONE

BlackBerry je zvanično predstavio KEYone – najnoviji Android telefon koji nosi ime ikoničnog kanadskog brenda.

Telefon je napravila kineska kompanija TCL koja ima prava na BlackBerry, prethodno je bio poznat pod imenom Mercury i publika ga je mogla vidjeti na CES u Las Vegasu ali bez detaljnijih informacija o samom uređaju.

I KEYone ima voljenu fizičku tastaturu koja je i ranije tradicionalno krasila BlackBerry telefone. Iako će neko reći da je to anahrono ova tastatura i dalje je jedan od najkorisnijih i najboljih alata kada treba da otkucate dugačak email ili dokument na mobilnom telefonu.

Tastatura se može koristiti za navigaciju kroz funkcije telefona omogućavajući korisnicima i ”listanje” na koje smo navikli na touch-screen uređajima.

Svaki taster se može koristiti kao shortcut koji je povezan sa aplikacijama ili akcijama. Npr. dugim pritiskanjem slova ”U” pokrenućete Uber, ”F” je za Facebook, ”I” je za Instagram, itd.

Telefon ima 4.5-inčni touchscreen sa rezolucijom1620 x 1080-pixela. Zadnja kamera je 12MP Sony IMX378, podržava 4K video na brzini 30FPS i ima f/2.0 lens. Prednja kamera ima 8MP. Telefon im USB-C ulaz za povezivanje, klasični audio ulaz za slušalice, a sve je inkorporirano u lijep aluminijumski dizajn.

Telefon pokreće Android Nougat 7.1, ojačan sa BlackBerry softverom za bezbjednost i produktivnost kao što je  BlackBerry Hub – zajednički inboks za sve poruke.

Unutra je Qualcomm Snapdragon 625 Octa-core čip, podržan sa 3GB RAM-a, i gigantskom 3,505mAh baterijom. Baterija ima Quick Charge 3.0 funkciju, koja posjeduje nešto što su nazvali Boost, koja dodatno ubrzava punjenje baterije tako što je stavite u ”saving mode.” BlackBerry ima 32GB interne memorije i mogućnost za dodatnu microSD karticu.

BlackBerry KEYone u prodaji širom svijeta pojaviće se u aprilu, a cijena bi trebala da bude 599 evra (Evropa), 549 dolara (SAD) ili 499 funti (UK).

 

Komentari