kako se zastititi na internetu

Informatička pismenost je jedan od najvećih problema današnjice. Tu govorimo o krađi podataka, phishing napadima i drugim potencijalnim digitalnim problemima koji nas vrebaju. Zato smo vam mi pripremili mali vodič kroz 5 odličnih web stranica koje će vas naučiti kako se što bolje zaštititi na Internetu.

Problemi vas vrebaju čim upalite web pretraživač, pametni telefon ili čim se spojite na Wi-Fi mrežu. Da, znamo da neće baš svi naići na probleme, no neki hoće. I upravo zbog tih koji će imati problema ili su ih imali, ove stranice su iznimno korisne.

One će vas naučiti kako prepoznati phishing napade, kako zaštititi podatke, koji web preglednik koristiti, koje pluginove instalirati i slično. No da ne dužimo, ako vas zanima kako da se zaštitite online, te kako da zaštitite svoju privatnost, ovo je tekst za vas. Pa krenimo redom …

1) YourSecurity.guide: Zaštitite se za 2 sata

zastiti te se unutar 2 sata

Your Security Guide je mjesto namijenjeno početnicima koji žele naučiti kako se zaštititi u online svijetu. I to korak po korak. Dotična web stranica dijeli online sigurnost i privatnost u 8 kategorija: browser, password, phishing, device, public access, network, personal data i advanced security details.

Svaki taj mini-vodič će vam dati par koraka koje možete odmah napraviti i zaštititi se unutar par minuta. Na primjer, treba vam samo 5 minuta da zaštitite svoj web pretraživač, instalirate par ekstenzija i podesite ispravnu tražilicu.

Prvih 7 koraka, odnosno vodiča, možete proći unutar 2 sata. To nije puno jer vas tih dva sata može spasiti od bezbroj sati kada se dogodi nešto loše. Ako nas pitate, bolje je preskočiti gledanje jednog filma i pozabaviti se s ovim 2 sata. Osim što ćete biti sigurniji, mnogo toga ćete i naučiti.

Zadnji vodič, advanced security details, zahtjeva malo više vremena, ali to ostavite za kasnije. Mada, nije loše ni taj vodič proći uzduž i poprijeko.

2) Ononymous: Filmovi, igre i vodič za online sigurnost

ononymous vodic za online sigurnost

U svijetu je mnogo organizacija koje se bore za digitalna prava korisnika širom svijeta. Mnogo je i onih koji pokušavaju edukovati korisnike o online sigurnosti. No, ti svi resursi su razasuti po Internetu i ponekad je teško naći “onaj pravi”. Zato je tu ova stranica – Ononymous skuplja sve dobre resurse i objavljuje ih na svojoj web stranici. Za mnoge je ovo prvi i jedini portal koji će im trebati.

Ononymous skuplja sadržaj koji objavljuju organizacije poput: Access Now, Center for Investigative Journalism, Digital Society Switzerland, Electronic Frontier Foundation, Front Line Defenders, Open Data. City, Tactical Technology Collective i The Tor Project. Tu ćete naći miks filmova i animiranih dokumentaraca, članke i vodiče, te online “igrice”. Sadržaj možete filtrirati po tipu ili organizaciji.

Ononymous ima sadržaj podijeljen u nekoliko kategorija, odnosno tema. Preporučujemo vam da bacite oko na ovu web stranicu, te si ju spremite u bookmarkse. Vjerujemo da će vam dobro doći.

3) Google’s Phishing Quiz: Možete li prepoznati phishing prevaru?

otkrijte publishing prevaru

Jedna od najčešćih prevara na internetu je “phishing”. Najčešće dobijete email koji izgleda kao da je došao s legitimne email adrese, odnosno izvora (kompanije, javne službe ili od vašeg kontakta), ali je dobro zamaskirana prevara. I često u tim emailovima vas traže privatne podatke da “dokažete” da ste to vi. Ako im pošaljete podatke, često sami sebe kompromitirate.

Problem je što mnogi ne mogu odmah prepoznati phishing prevaru, nego tek onda kad bude prekasno. Jigsaw, jedna od Googleovih sestrinskih kompanija, kreirala je ovaj online kviz u kojem vas testira jeste li sposobni prepoznati phishing prevaru. Cijeli kviz je baziran na sigurnosnim treninzima kroz koje prolaze novinari, aktivisti i politički čelnici.

U seriji od 8 pitanja, morate vidjeti da li se radi o legitimnom emailu ili prevari. Odmah ćete dobiti odgovor, te će vam reći u čemu ste pogriješili, šta gledati i kako prepoznati prevaru od normalnog emaila. Svakako probajte riješiti i javite nam vaše rezultate u komentaru.

4) Email Self-Defense: Naučite email enkripciju

naucite email enkrpiciju

Nije tajna da vaš email nije siguran. Kompanije, oglašivači, političke opcije i drugi mogu čitati vaše email poruke ako žele, a da vi o tome nećete biti obaviješteni. Ako želite nešto poslati “sigurnim putem”, onda ćete morati kriptovati vašu email poruku.

Free Software Foundation će vas naučiti osnovne email kriptovanja u svom vodiču koji se zove “Email Self-Defense”.

Ova web stranica vas uči kako podesiti GnuPG na desktop email programima kao što su Thunderbird ili IceDove. GnuPG (GNU Privacy Guard) je open source način kako koristiti kriptografiju da biste zaštitili svoje podatke. GnuPG može zaštititi vaš email, uključujući i datoteke koje šaljete, te vaš identitet. Ali se najčešće koristi za kriptovanje email poruka.

Nakon što postavite GnuPG, naučit ćete kako kriptovati email poruke s privatnim ključem. Također, naučit će vas kako poslati ključeve primateljima da bi oni mogli dekriptovati email koji ste im poslali. Ovo je jako jednostavan, a koristan, vodič.

5) Pixel Privacy: Sve o zaštiti vaše privatnosti

sve o zastiti vase privatnosti

Pixel Privacy je cijeli blog posvećen “prosječnim IT korisnicima” i tome kako se zaštititi online. Čovjek koji stoji iza ove priče, Chris Hauk, je IT ekspert kojem su ukrali podatke kreditne kartice, hakovali email, te kompromitirali njegov digitalni identitet. Nakon toga se posvetio online zaštiti i rezultat je, između ostaloga, i ovaj blog.

Generalno, Pixel Privacy ima 6 kategorija: VPN, cloud storage, backup providers, password managers, antivirus i privacy guides. Svaka kategorija će vas naučiti o tome kako se “možete opeći” i što biste trebali napraviti da se zaštitite.

Tim blogera koji rade na ovom blogu često imaju i detaljne recenzije popularnog softvera kojeg većina od nas koristi, te će vam dati dobre savjete kako ih koristiti, bez da se izlažete nepotrebnom riziku online.

Ovo su jedni od najboljih vodiča koje možete naći na Internetu, te iz njih možete jako puno naučiti u malo vremena. Da, ponekad se koriste Internet žargoni i riječi koje mnogima ništa ne znače, no naučit ćete ih brzo. Ako malo vremena posvetite ovom blogu, vjerujemo da ćete biti mnogo sigurniji na Internetu te raditi “pametnije” odluke oko nekih stvari. Definitivno preporuka.

Izvor: pcchip.hr

Komentari