5 stvari u kojima je google assistant vec sad bolji od siri

Dugo najavljivani Google Pixel i Pixel XL konačno su na tržištu a jedna od funkcionalnosti o kojima se najviše pričalo tokom najava jeste Google Assistant, virtuelni pomoćnik koji će postati veoma važan dio svih budućih Google telefona.

Nakon prvih testiranja ispostavilo se da se oko Google Asistant-a s pravom diglo toliko interesovanje. Iako je tu još dosta stvari na kojima se treba poraditi ovaj virtuelni pomoćnik, zahvaljujući svom pristupu svim informacijama Google Search-a, ima mogućnost da konstantno uči o vama i vremenom počne da predviđa vaše potrebe.

Odmah po izlasku prvih Google Pixel telefona počelo je i poređenje sa Apple Siri a prema prvim recenzijama ispostavilo se da je Google Assistant već sad na odličnom putu da u potpunosti zasjeni i Siri i Windows virtuelnog pomoćnika Kortanu.

Donosimo vam 7 stvari u kojima je Google Assistant već sad daleko bolji od svog najvećeg konkurenta Apple Siri.

Bolje razumijevanje engleskog jezika

Jedan od najčešćih razloga zašto virtuelni pomoćnici nikad nisu stekli veliku popularnost u državama van engleskog govornog područja je upravo problem s jezikom. Konstantno ponavljanje pitanja ili naredbi jako frustrira pa velik broj korisnika odustaje od korišćenja ovih aplikacija.

Google Assistant do sad se pokazao kao najbolja opcija za korisnike sa stranim naglaskom (čak i za one sa jakim britanskim ili australijskim naglaskom) jer daleko bolje rayumije riječi od Siri. U stanju je da prepozna čak i slang izraze pa ćete s njim jako rijetko imati potrebu da ponavljate ono što ste rekli.

Kvalitetniji odgovori

google assistant bolji od siri u rezultatima pretraga

Ovdje ne mislimo na one doskočice po kojima je Siri postala jako popularna u svijetu već na kvalitet i količinu informacija koje ćete dobiti za svoja pitanja.

Jednostavno, Google Assistant ima neograničen pristup svim informacijama sa najboljeg internet pretraživača na svijetu pa ni ne čudi što je u ovoj kategoriji aleko ispred Siri koja je povezana sa Bing pretraživačem. Drugim riječima, sve što zna Google zna i Assistant.

Na pitanja o starosti nekog popularnog istorijskog spomenika od Google Assistant-a ćete dobiti preciznu informaciju dok je najviše što možete očekivatio od Siri lokacija tog spomenika.

Prevođenje na strane jezike

Ovo je jedna od funkcionalnosti koju Siri nema i nešto što korisnici iPhone uređaja već dugo traže od Apple-a. Google Assistant ne samo što daje mogućnost da izraze prevodite na druge jezike već je čitav process veoma jednostavan i brz.

pet razloga zasto je google assistant bolji-od-siriLakše pronalaženje YouTube klipova

Još jedna od karakteristika koja je potpuno razumljiva. Google je vlasnik YouTube-a pa je normalno da će Assistant bolje funkcionisati kad su u pitanju upiti za pronalaženje klipova.

Tokom testiranja Google Assistant je za svaki upit davao tačne rezultate dok je Siri imala dosta problema sa ovim upitima (ovdje je još jednom do izražaja došlo bolje razumijevanje engleskog jezika od strane Assistant-a). U nekim situacijama Siri je umjesto da pronađe željeni snimak pokretala aplikaciju iTunes.

Pronalaženje interesantnih događaja

Cilj virtuelnog pomoćnika je da određene poslove radi umjesto vas, makar to bilo i istraživanje svih događanja oko vas u trenucima dosade. Google Assistant se i ovdje pokazao kao dosta bolji jer je čak i na prilično opšte upite kao što su “šta se događa ove sedmice u okolini” davao detaljne liste postojećih i najavljenih kulturnih događaja na osnovu vaše lokacije.

Siri je na ove upite davala prilično neodređene rezultate pretrage sa Bing-a od kojih su neki podrazumijevali i stranice u kojima je u naslovu izraz “šta se događa ove sedmice u okolini”.

Ostaje da se vidi u kojoj mjeri će jedan ovako dobro organizovan virtuelni pomoćnik kao što je Google Assistant uticati na Apple i eventualne nadogradnje njihove Siri.

Ono što je sigurno jeste da je Assistant već sad postavio nove standarde na ovom polju, a njegova mogućnost da se razvija učeći iz potreba svojih korisnika omogućuje vam da vremenom dobijete virtuelnog pomoćnika koji će vam zaista olakšati i ubrzati mnoge dnevne obaveze.

Komentari

1 KOMETAR

Comments are closed.