collab aplikacija za muzicare

Facebook je juče zvanično lansirao aplikaciju Collab koja je do sad bila u fazi beta testiranja od strane odabranih korisnika, a čiji je cilj muzičarima olakšati međusobnu saradnju kada su udaljeni jedni od drugih ili u doba pandemije i lockdowna.

Collab korisniku omogućuju snimanje kratkih muzičkih videa, kombinacijom svog sa još dva druga muzička videa. Tako na primjer, muzičari mogu odsvirati dio za njihov instrument neke pjesme, a onda to sve ukombinovati u jedan video i dobiti cijelu pjesmu.

Dodatno, svaki snimljeni video postaće dio javnog Collab feeda, što bi moglo dovesti do sjsjnih i neočekivanih muzičkih saradnji ili remixa. Drugim riječima na feedu možete pronaći klip neke pjesme koja vam se sviđa, a onda na taj dio nasnimiti sebe, ili jednostavno ukopiti neki drugi video sa feeda i dobiti novu verziju pjesme.

Dakle nije neophodno da ste i sami muzičar kako bi se kreativno izrazili pomoću aplikacije.

Takođe, ne morate brinuti o montaži videa ili sličnim tehničkim stvarima jer aplikacija posjeduje alate koji će automatski sinhronizovati videa koja se kombinuju kako bi kretala u istom trenutku i bila u tempu. Collab za sad nije dio Facebook platforme, ali videa koja napravite možete jednostavno šerovati ovu mrežu ili kao Instagram story ili na TikTok.

Aplikacija je trenutno dostupna samo za iOS uređaje i možete je skinuti na App Store-u.

Komentari